Search here...
TOP
Majka Zemlja SVJESNO ŽIVLJENJE

10 ideja za eco-friendly poklone za praznike

eko pokloni ekoloski osvijesteni praznici

Praznici su najmagičniji dio godine, no nažalost, tokom praznika, uslijed kupnje poklona, te veće količine hrane i plastičnog dekora, kreiramo i mnogo više plastičnog otpada, kojem mogu trebati i stotine godina da se razgradi. Tokom razgradnje, plastika otpušta toksične hemikalije, zagađuje tlo i vode, te štetno utječe na zdravlje životinja koje ga ingestiraju, kao i (prema novijim studijama) i na naše zdravlje. Više o štetnom utjecaju plastičnog otpada na okoliš možete pročitati ovdje i u izvještaju WWF-a

Razmislite da li biste mogli ljudima koje volite pokloniti iskustva umjesto poklona (na primjer, vaučeri za masažu ili neki kozmetički tretman, kartu za koncert, konsultaciju s nekim stručnjakom, seminar ili predavanje…), knjige u digitalnom formatu, ili možda online kurs koji će im pomoći u ličnom i profesionalnom usavršavanju? Da li biste mogli pitati ljude koje volite šta bi voljeli dobiti za praznike (u slučaju da ne možete prisušiti da im sami poklonite ono što je na njihovoj listi želja, možda se možete udružiti sa drugim članovima porodice ili prijateljima, pa im to kupiti zajedno)? Tako možete kupiti dragim ljudima poklon koji će ih zaista usrećiti i pozitivno utjecati na kvalitetu njihovog života, kao i spriječiti nagomilavanju poklona koji se vama i dragim ljudima (mnogo) ne dopadaju, kao i proratnog otpada koji s njim dolazi. 

Slijedi deset ideja za eco-friendly poklone koje možete darovati za praznike:

  1. Digitalne knjige za osobni rast i razvoj i mandala bojanke iz našeg web shop-a, ili digitalni vodič za zdravu i mindful jutarnju rutinu ‘Moje Mindful Jutro’
  2. Posadite drveće u svoje ime ili u ime voljene osobe na Ecosia.org i darujte joj certifikat
  3. Godišnja pretplata na omiljeni magazin ili na neku uslugu koju će voljena osoba voljeti koristiti (npr. Netflix, Audible…)
  4. Simbolički usvojite koral ili ugroženu životinju u ime voljene osobe i darujte joj certifikat
  5. Prirodni sapuni ili artikli iz domaće radinosti upakovani u eco-ambalažu
  6. Online tečaj, ili vaučer za edukaciju, seminar, radionicu, motivacijski govor, koncert…
  7. Kupite sebi (ili osobi koja je ekološki osviještena i voli second hand) nešto iz second hand trgovine
  8. Eco-artikli (zubna četkica od bambusa ili drveta, trajna boca za vodu, cegeri, metalna slamka…)
  9. Donirajte novce u dobotvorne svrhe u ime voljene osobe (za njoj dragu misiju, na primjer: zaštita životinja, zaštita okoliša, pomoć starim ljudima, donacija za narodnu kuhinju…).
  10. Artikli napravljeni od biorazgradivih i recikliranih materijala, ili artikli čiji profit je namijenjen zaštiti ugroženih životinja, okeana i okoliša (na primjer majice iz Ocean Conservation Namibia Shop-a čiji profit je namijenjen za spašavanje ugroženih foka, artikli iz Oceana Shop-a čiji je profit namijenjen zaštiti okeana i morskih životinja, artikli iz WWF Shop-a čiji je profit namijenjen zaštiti divljih životinja).

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *