Žena bez posla, nikako bez ponosa

arabella magazin

Došlo je vrijeme kada je dobiti posao izuzetno teško ili savršeno nemoguće. Živimo u vrijeme zapošljavanja sa vezom, otkazom bez-veze, brzog života a sporog napredovanja, završenih fakulteta i punih biroa. Jednostavno, kada je zavod za zapošljavanje  ustvari  zavod za evidenciju nezaposlenih.

U Bosni i Hercegovni je više od pola miliona građana nezaposleno. Situacija i sudbina ima različitih, pa imamo priče i mišljenja da je posao nemoguće dobiti bez poznanstava „ gore“ i one druge da nije u svim ustanovama ista priča, što je i logično, uvijek je bilo i uvijek će biti izuzetaka.

Ali u ovoj situaciji  su žene pokazale svoje sposobnosti u kreativnosti, udruženosti, slobodi...
Sve više žena koje su visoko obrazovane bez srama pronalaze same  izvore zarade i jako su  dobre u tome : prave kolače i torte, nakit, članice su raznih udruženja, proizvode zdravu hranu, prave zimnicu koju prodaju... Organizuju se za vrijeme sajmova i zajedno svoje robe i usluge plasiraju na tržište koje uvijek nađe svog kupca.

U Kopenhagenu, 1910. godine na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalistica,  na prijedlog Clare Zetkin, donesena je odluka da se 8.mart proglasi Međunarodnim danom žena.
U tom periodu žene su tražile bolji položaj u društvu, a sada bi bile ponosne na dašnju ženu. Današnju ženu MAJKA-PROIZVOĐAČ.

Današnja, uz to i nezaposlana žena našla je sama posao. Današnja žena se ne srami, kuhati, kopati, kositi, proizvoditi. Zato, sve žene koje znate nešto od navedenih poslova ili neke nove, pokažite to i ostalima, podijelite to i sa drugim ženama, organizujte se i plasirajte svoje umijeće na neplodno tržište današnjice i učinite ga plodnim.

S ljubavlju vas pozdravljamo i želimo vam dobrodošlicu na stranicu Arabella Magazina, UŽ-a "Arabella" , Tuzla.

 

Instagram