Boje u domu: koje boje su idealan izbor za kuhinju, spavaću sobu ili kupaonicu


boje u domu

Dobro usklađene boje mogu značajno doprinijeti izgledu prostorije. Različite boje imaju različito psihološko dejstvo, pa ih dijelimo na tople (crvena, narandžasta, žuta) i hladne (plava, ljubičasta). Ovisno o atmosferi koju želimo kreiramo u domu, boje treba odabrati pažljivo.


Za kuhinju i trpezariju su pogodne svijetle, tople boje, koje asociraju na čistoću i radost, što je veoma važno kod pripremanja i degustacije hrane. Psiholozi smatraju da hladne boje suzbijaju apetit.
Za spavaću sobu idealan izbor su „prigušene“ boje, kao plava, ljubičasta, siva, bež, isto tako i neutralne boje koje imaju umirujuće djelovanje i pomažu spavanje.


Različite boje - različito raspoloženje

Plava boja djeluje umirujuće i pomaže spavanje, stoga je preporučljivo da ova boja dominira u spavaćoj sobi.

Žuta boja podstiče na fizički i umni rad, pobuđuje kreativnost i nove ideje. Pogodna je za tamne prostorije (žuta boja "donosi sunce"), za  prostorije u kojima želimo da obavljamo kreativni rad (ured u stanu, atelje, prostorija za pisanje, prostor za komponovanje muzike ili izrađivanje rukotvorina).

Zelena boja, koja je mješavina plave i žute, djeluje istovremeno i toplo i hladno-što zavisi od količini plave, odnosno žute boje u smjesi. Ova boja umiruje, potiče na povezanost sa prirodom i sa unutarnjim emocijama. U kombinaciji sa drugim bojama, donosi osvježenje u dnevni boravak ili u kuhinju. Preporučuje se za sobe za čitanje (biblioteke, radne sobe), jer prija očima.


Crvena boja može da izazove nervozu, budući da privlači pažnju, pa je treba koristiti umjereno (unesite je u stan u vidu dekoracije u stanu, umjetničke slike, fotelje, prostirki...).

Narandžasta je veoma slična crvenoj boji-podstiče na rad i razmišljanje, ali ne tako snažno kao žuta.

Ljubičasta boja djeluje umirujuće.

Bijela boja djeluje čisto, ali ujedno jednolično i hladno. Ova boja je idealna za kupatilo, jer asocira na čistoću. Dodavanje detalja u nekoj toploj boji, kao što je narandžasta, žuta ili zelena, dodaje osjećaj topline atomosferi u kupatilu.

Siva boja, iako mješavina crne i bijele, nije efektna, pa se veoma rijetko koristi kao osnovna boja za prostorije.

Crna boja se u uređenju stana koristi samo za detalje i s njom treba biti vrlo oprezan, da se dom ne bi pretvorio u „kuću žalosti“.

Narodna priča o bojama

Jednom davno sve boje sveta su započele svađu. Svaka je tvrdila da je baš ona najbolja, najvažnija, najkorisnija, najomiljenijaZelena reče:

«Jasno je da sam ja najvažnija. Ja sam znak života i nade. Izabrana sam za travu, drveće, lišće…Bez mene, uginule bi sve životinje. Bacite pogled na prirodu i videćete da mene ima najviše.»Plava je prekine:

«Ti samo misliš na zemlju, ali uzmi u obzir nebo i more. Voda je izvor života, pomoću oblaka iz plavog mora. Nebo daje prostor, mir i vedrinu (spokojsto). Bez mog mira vi biste bili mahnita tela.

Žuta se zakikota:

«Vi ste tako ozbiljne. Ja donosim smeh, radost i toplinu u svet. Sunce je žuto, mesec je žut, zvezde su žute. Svaki put kada pogledaš suncokret, celi svet počinje da se smeši… Bez mene ne bi bilo zabave.»
Narandžasta je bila sledeća koja je zasvirala svoju pesmu:

«Ja sam boja snage i zdravlja. Možda sam retka, ali sam dragocena, jer služim unutrašnjim potrebama ljudskog života. Ja nosim sve najvažnije vitamine. Setite se samo šargarepe, narandži, dinja, ploda manga… Ja se ne povlačim sve vreme okolo, ali kada ispunim nebo za izlaska ili zalaska sunca, moja lepota toliko blješti da niko ni na jednu od vas ne pomisli.»

Crvena više nije mogla da izdrži. Viknula je:

«Ja sam vladar svih vas, krv života. Ja sam boja opasnosti i hrabrosti. Voljna sam boriti se s razlogom. Mogu zapaliti krv. Bez mene bi zemlja bila pusta kao mesec. Ja sam boja strasti i ljubavi, crvene ruže i maka.»

Ljubičasta se digla do svoje pune visine. Bila je visoka i govorila je sa velikom pompom:

«Ja sam boja vladanja i moći. Kraljevi, čelnici, vladike – uvek su me birali, jer ja sam boja autoriteta i mudrosti. Ljudi me ne pitaju, nego slušaju i pokoravaju se.»

Indigo je govorila najtiše od svih, ali vrlo odlučno:

«Zamislite mene! Ja sam boja tišine. Jedva da me primete, ali bez mene sve ste vi suvišne. Ja zračim misao, sumrak i dubine. Trebate me za ravnotezu i kontrast, za molitvu i unutrašnji mir.»

I tako su se boje nastavile hvaliti, svaka uverena da je ona najbolja. Njihova svađa postajala je sve glasnija. Odjednom bljesnu sjajna bela svetlost, začuje se grom i prasak. Poče jaka kiša. Sve se boje skupiše od straha i stisnuše jedna uz drugu.
Kiša progovori:

«
Vi, glupe boje, borite se među sobom! Svaka pokušava vladati nad ostalim. Zar ne znate da vas je sve Tvorac stvorio svaku za svoju posebnu svrhu, jedinstvenu i različitu. On voli sve vas. Uhvatite se za ruke i pođite sa mnom. On će vas prostrti preko neba u velikom luku boja kao podsjetnik da vas sve voli i da možete živeti zajedno i u miru.»

Instagram