Gljivice na noktima ruku i nogu

Razgovarala: Meliha Horić - Džanković


Gljivice na noktima glavna su i najčešća oboljenja na noktima ruku i nogu. Gljivična infekcija ili (onihomikoza) je bolest noktiju kod koje gljivica (kandida) uzrokuje oštećenja i propadanje nokta. Mijenja se izgled i boja nokta, te se počinje odvajati od ležišta nokta. Može se osjećati bol, osobito pri hodanju. O gljivičnom oboljenju noktiju, razgovarali smo sa dr. Melihom Ahmetbašić, specijalisticom za kožno - venerične bolesti, Doma zdravlja Tuzla. 

P: Koja vrsta gljivica se najčešče javlja na noktima ruku i nogu?
O: "Kod gljivica na noktima ruku i nogu, najčešće se radi o gljivici kandidi, iako može da bude i trihofiton rubra i trihofiton montagrafites. Gljivica kandida, češće se javlja kod žena, nego kod muškaraca, zato što žene daleko više obavljaju kućne poslove, dolaze u dodir sa namirnicama... Topla sredina, topla voda, pranje suđa, ruku ili pravljenje tijesta, pogoduje razvoju gljivica, tako da se puno češće javljaju kod žena nego kod muškaraca."

P: Kako da znamo  imamo li  gljivice na noktima i kako mogu da nastanu?
O: "Ako vidite simptome da se nokat počinje ljuštiti, počinje da puca na pola, mijenja boju, najčešće u tamno zelenu, koja prelazi u crnu, trebate odmah reagovati i javiti se ljekaru, jer se poslije te promjene šire na druge nokte. Osim kliničkog pregleda, pacijente šaljemo na mikrobiološki pregled. Radi se strugotina nokta i onda ustanovimo tačnu dijagnozu. Gljivice na noktima mogu i da nastanu zbog mehaničkog kontakta grickalice ili makaza kada se siječe nokat, pa se prenese na druge, tako da obavezno moramo naglasiti pacijentima da paze čime režu nokte, da li je to grickalica ili su makaze. Podsjećamo ih također da moraju poslije upotrebe  otkuhati, odnosno dezinfikovati svoj pribor, jer gljivice se šire na druge nokte, pa i na druge osobe."

P: Gdje se najčešće javljaju gljivice, na noktima ruku ili nogu?
O: "Češće se javljaju na noktima ruku, nego na noktima nogu. Na nogama se obično mogu javljati ukoliko se noge pretjerano znoje i ukoliko su po cijeli dan u nekim patikama ili cipelama, pa ne mogu da "dišu". Pacijentima obavezno preporučujemo da moraju nositi  isključivo pamučne čarape, da budu prozračne, da tokom dana budu što manje u patikama i zatvorenim čizmama i cipelama, jer će se lakše izliječiti gljivica na noktima nogu."

P: Koja je najbolja prevencija za liječenje gljivica na noktima?
O: "Lokalna terapija i antimikotična terapija peros (lijekovi koji se piju protiv gljivica), najbolja je prevencija za liječenje gljivica na noktima ruku i nogu. Lokalna terapija podrazumijeva različite kupke, koje će omekšati  nokat da bi sve ono što stavljamo preko nokta kao lijek moglo bolje da se resorbuje i bolje djeluje. Postoje antimikotične solucije ili tečnosti koje se stavljaju preko oboljelog nokta. Kada se solucija osuši, preko nje se maže krema. Dobre rezultate u suzbijanju gljivica na noktima imamo sa Exoderil solucijom i Exoderil kremom."

P: Kako prirodnim putem njegovati gljivice na noktima ruku i nogu?
O: "Prirodnim putem gljivice je teško liječiti. Pacijentima koji imaju probleme sa gljivicaam na noktima, osim lokalne i antimikotične terapije, preporučujemo prirodnu kupku na bazi što toplije vode i sode bikarbone i ta kupka bi trebala da se stavlja svako jutro i veče. Osim toga, nokte možete mazati jodom. Biljke koje u sebi imaju joda, poput biljke rosopas, također vam mogu pomoći u suzbijanju gljivica na noktima. Prirodna njega gljivičnog oboljenja noktiju nije tako učinkovita, kao lijekovi koji su specijalno napravljeni za takva oboljenja."

"Obično su nokti ogledalo opšteg zdravstvenog stanja čovjeka, jer veliki broj različitih oboljenja ima svoje manifestacije na noktima", kaže doktorica Ahmetbašić. "Pregledom noktiju može se ustanoviti neko zbivanje u organizmu."


Gljivice na noktima se moraju liječiti, jer same proći neće. U liječenju gljivica, morate biti istrajni, ukoliko želite riješiti svoj problem, jer gljivično oboljkenje noktiju liječi se  po godinu dana i više. Bez liječenja stanje će se vjerojatno pogoršati, a gljivice se mogu proširiti na druge nokte, pa i na druge osobe. Gljivice nisu ni malo bezazlene kao što neki misle. 

Instagram