Makrobiotika - život u skladu s prirodom

Piše: Lejla Ibrahimović


Riječ makrobiotika dolazi od grčkih rijeci macros-velik i bios-život. Sam naziv sugerira kako vlastiti život možemo proživjeti kvalitetno i radosno ako živimo u skladu sa prirodom.

Osnovno nacelo makrobiotike je CJELOVIT PRISTUP koji omogućuje:

- unapređenje naše izvorne sposobnosti,
- preuzimanje odgovornosti za svoje zdravlje,
- kvalitetna i raznolika hrana pojedena sa zahvalnošću.

To su sve radnje koje otvaraju vrata "velikog života".

Prvobitno spominjanje rijeci "makrobiotika" seže u daleku prošlost, kada su Aristotel, Herod i Hipokrat koristili rijec "makrobiotika" u opisivanju ljudi koji imaju navike i žive u skladu s prirodom, teže dugom i zdravom životu i svakodnevno prakticiraju načela umjerenosti i ravnoteže duha i tijela.
Mnogo bliže našem vremenu, krajem devetnestog i početkom 20 -tog stoljeća, japanski liječnik Sagen Ishizuka, u svojim knjigama pojašnjava značaj balansirane ishrane, načela ravnoteže kalija i natrija, odnosno kisele i alkalne hrane i donosi konkretne naputke i recepte. 

Dalje širenje ove ideje preko asocijacije Shoku Yo Kai , kao i Seganovih učenika, dovodi do razvoja Sagenove ideje o zdravom življenju zasnovane na spajanju tradicije i savremenih saznanja. Negdje 1913. godine jedan japanski osamnestogodisnjak Yukikazu Sakurazawa, kasnije poznat kao George Ohsawa ( Džordž Ošava ), nakon što je izliječen od opake bolesti i zahvalan što je dobio drugu priliku za život, pridružio se Shoku Yo Kai organizaciji.
Visoko motiviran, učio je, putovao svijetom, predavao i cijeli svoj život posvetio promicanju makrobiotike. Napisao je preko 250 knjiga i publikacija, i makrobiotiku učinio prihvatljivom diljem svijeta nezavisno od kulturnih, religijskih i društvenih obilježja. Zbog toga i zbog svog deklariranog pacifizma , za njega kazu da je pomirio istok i zapad, sjever i jug.

Pravi "boom" makrobiotika dozivljava sedamdesetih i osamdesetih godina  prošlog stoljeća zahvaljujući japanskim predavačima kao što su George Oshawa, te njegov učenik Michio Kushi (Mičio Kuši). Ovom pokretu pridružuje se veliki broj uvaženih liječnika iz SAD-a, Francuske, Njemačke do Dalekog istoka.

Načela makrobiotike primjenjuju se i konsekventno izražavaju na:

- ličnom nivou ( zdravlje)
- društvenom nivou ( ekološko djelovanje, zdravo društvo, humanost )
- univerzalnom nivou ( poboljšanje matrice čovječanstva, biološke stvarnosti, opstanak...).

U narednim člancima bavićemo se detaljnije prvim nivoom a to je lični razvoj...

Više o našoj saradnici za makrobiotiku-autorici ovog teksta možete pročitati  ovdje

O AUTORICI...


Lejla Ibrahimović, 
stručna saradnica za makrobiotiku


Lejla Ibrahimovic, dipl.ing.elektrotehnike, rođena je 1954. godine u Tuzli . Osim svog profesionalnog razvoja u sferi elektrotehnike, posljednjih deset godina se bavi realizacijom projekata iz oblasti zastite čovjekove sredine.
Već dugi niz godina  posvecena je traganju za  zdravim stilom življenja, promovisanju ljudskih i obiteljskih  vrijednosti,   svakodnevnih tjelesnih aktivnosti te pozitivnog razmišljanja i odnosa prema okolišu.
Posebnu pažnju posvećuje zdravoj ishrani  i uvođenju makrobiotskih načela u svojoj porodici. Već osam godina primjenjuje makrobiotska načela u svakodnevnoj ishrani, zahvaljujući čemu je prevazišla vlastite zdravstvene probleme  i unaprijedila svoje opšte zdravstveno stanje. Svoja pozitivna iskustva nesebično dijeli sa ljudima koji iz zdravstvenih i drugih razloga žele promjeniti svoj način ishrane i prihvatiti ishranu prema makrobiotskim načelima.


Lejline tekstove mozete pratiti ovdje .

Instagram