Najbolji period za djecu za učenje stranih jezika

Pripremila: Daniela Čomić
Kažu da „ čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori“. Ako ste vi to propustili u svojim ranim godinama, nikako to ne dozvolite vašem djetetu.

„Najbolji period za djecu da počnu sa usvajanjem stranog jezika je u najranijoj dobi života i to već od tri godine starosti“, kaže profesorica engleskog jezika i književnosti, Selma Atić-Matanović.

U nastavku teksta pročitajte savjete profesorica iz Cambridge English School, Selma Atić-Matanović, Sabina Atić i Erna Hasić.


2.Zbog čega je bitno da se počne s učenjem baš u tom periodu( od tri godine)?

"Djeca u ranoj dobi života imaju sposobnost da usvoje veliki broj riječi i fraza koje su sastavni  dio svakog jezika
Učenje stranog jezika treba biti prilagođeno dobi tog djeteta i veoma je važno pored učenja razviti kod djece zainteresiranost i pozitivan stav prema određenom  jeziku. Iskustvo je pokazalo da ukoliko djeca razviju određeni stav prema učenju jezika  u najranijoj dobi tu uspjeh i dobri rezultati sigurno neće izostati i tokom kasnijeg perioda života". 


3.Koliko jezika istovremeno djeca mogu usvajati u tom periodu života?

"Na osnovu analize učenja djece u dobi od tri  godine starosti  i uzimanje u obzir da djeca nisu dovoljno savladala maternji jezik, ne bi trebalo djecu izlagati učenjem dva ili više stranih jezika.
Učenjem više od stranih jezika kod djece te dobi može izazvati konfuziju i stvoriti nepotrebnu opterećenost. Ukoliko se i javi želja za učenjem više jezika potrebno je postepeno uvoditi ostale strane jezike u kasnijoj dobi života kada se djeca već naviknu da postoje drugi jezici kao i druge kulture". 


4.Konkretno, kada je u pitanju vaša škola, kako ste zadovoljni završnim ispitima, odnosno provjerom znanja?

"CambridgeEnglish School je privatna škola za pripremu i polaganje Cambridge ESOL ispita. Cilj škole je da polaznici ostvare najbolje rezultate tokom školovanja i ostvare najbolje ocjene nakon završnog testiranja. Na osnovu analize prethodne školske 2012./ 2013 godine, prolaznost je bila 100 postotna, gdje su svi polaznici ostvarili najbolje ocjene nakon završnog testiranja. Prolaznost škole na međunarodnim Cambridge ispitima je također bila 100 posto sa izvanrednim rezultatima.  Škola je veoma zadovoljna sa trudom, zalaganjem i konačnim rezultatima svojih polaznika". 5.Šta vi kao profesorice  engleskog jezika preporučujete našim čitateljkama?

"Učenje jednog od svjetskih jezika kao što je u ovom slučaju engleski, predstavlja veoma važan segment u životu kako u profesionalnom tako i privatnom. Poznavanje engleskog jezika otvara mnoge mogućnosti, stoga ukoliko još niste počeli sa učenjem potrebno je da to što prije uradite jer za učenje jezika nikada nije kasno, samo je potrebna želja, pozitivan stav i rezultati sigurno neće izostati".

Instagram