Prednovogodišnji sajam u Tuzli: Kupujte od kreativaca, malih proizvođača čuda

19:19

Pišu: Danijela Jokić-Vaislay i Mediha Horić


Danas je na Trgu Slobode otvoren  četverodnevni Prednovogodišnji sajam, na kojem će građani Tuzle moći da degustiraju topli čaj i kuhano vino, kolače, slastice i pekarske prozivode, te da kupe zanimljive suvenire, novogodišnje ukrase i čestitke, prirodnu kozmetiku, ljekovito bilje, domaći med i proizvode od meda. 
Za one koji traže poklon, Prednovogodišnji sajam idealna je prilika da pronađu  prelijepo, ručno izrađeno, unikatno pletivo, nakit, ili suvenir, od kojih je teško odlučiti šta izabrati, budući da svaki komad nakita i svaki pleteni predmet priča neku svoju priču, iza koje su sati kreativnog rada, strpljenja, ljubavi, nizanja perlica, pečenja gline i rada sa vunom. 
Potrošiti nekoliko konvertibilnih maraka na neki predmet ručne radinosti, podržavamo domaću proizvodnju i pomažemo očuvanju tradicije proizvodnje meda, domaćih slastica, pletenja i  kreativnog ručnog rada.Malim doprinosom pomažemo ljudima oko nas, našem gradu, pa i samima sebi! "Kada kupujete od nas, mi koji ne radimo u firmama i ne primamo stalnu mjesečnu platu, pošto mi živimo od prodaje naših proizvoda, podržavate nas da opstanemo i normalno živimo ", kaže Šahsena Ahmić, koja je na sajmu predstavila proizvode od meda, iz domaće radinosti. "Čovjek se oslanja na čovjeka, a mi ovdje jedni na druge. Bitno je da podržavamo jedni druge, jer samo zajedno i složno možemo nešto postići"
"Suprug, sin i ja imamo pčelinjake u Novom Gradu, iz Odžaka", kaže Ahmić. "Inače smo Tuzlaci, koji se bavimo pčelarstvom i imamo svoje voćnjake, te na taj način, proizvodnjom za sebe i svoju porodicu, opstajemo. Mi nikome ne kukamo, već preživljavamo i borimo se.". 


Alma Čamdžić, iz Kladnja, koja je nadavno osnovala svoju firmu "Alma-Derm" za prizvodnju eteričnog ulja i prirodne kozmetike, na tradiconalan način, na sajmu je predstavila svoje proizvode. Za prizvodnju eteričnih ulja, kozmetike i ručno rađenih sapuna , Alma koristi eterična ulja, koje sama proizvodi na planini Konjuh (od jele, smrče, bijelog bora), biljne smole četinara, kao i mentu, koju uzgaja plantažno. "Otac mi je pčelar, pa u našim proizvodima koristimo med, polen, propolis", kaže Alma.  "Naši proizvodi su idealni kod svih kožnih oboljenja, dermatitisa, ekcema, ispucalih ruku, tabana. Proizvodi od četinara su jako dobri za liječenje problema sa disajnim putevima, zato se kaže da je bolje pet sati provesti u borovoj šumi, nego pet dana na moru." 


Čamdžić kaže da je odlučila da učestvuje na sajmu kako bi ostvarila bliži kontakt sa svojim kupcima i kako bi na pravi način prezentovala svoje proizvode i svoj rad, te da su građani Tuzle oduševljeni njenim proizvodima. "Ovo je prilika da se na sajmu družimo sa svim ostalim izlagačima, da vidimo šta rade drugi i da razmijenimo informacije", kaže Čamdžić. "Tu smo da se družimo i da pomognemo jedni drugima".


Ukoliko ste propustili posjetiti sajam danas, za to imate priliku naredna tri dana,  od 11h do 21h, osim na dan 31. decembra, kada će sajam raditi do 14h.  Organizatori ovog nesvakidašnjeg druženja su Općina Tuzla i Opšte udruženje samostalnih privrednika Tuzla, uz podršku Ministarstva razvoja i poduzetništva TK, javnih preduzeća “Saobraćaj i komunikacije”, “Pannonica” i “Komunalac” i Javne ustanove “Dom mladih” Tuzla.
"Ove godine kupujte od kreativaca, malih proizvođača čuda. Jedinstveni, originalni i rukom izrađeni pokloni imaju najveću vrijednost!"

Mogli bi vam se svidjeti i ovi članci

0 komentari