Zaplešite i skinite kilograme uz zumba-fitness


            

Zumba-fitness jedan je od globalno najpularnijeg programa vježbanja. Zumba-fiteness, podrazumijeva kombinaciju plesa i fitnessa praćenog latino-američkom muzikom i drugim egzotičnim plesnim ritmovima. Program zumba-fitnessa, odličan je za one koji žele skinuti višak kilograma, učvrstiti svoje tijelo, ali i zbog zdravlja i zabave. Više o zumbi pročitajte u nastavku teksta.
 
Utemeljitelj ovog programa vježbanja je Kolumbijac Alberto Pérez, zvan Beto. 
Plesom se počeo baviti još kao dječak. Nakon što je diplomirao na brazilskoj plesnoj akademiji „Maria Sanford“, postao je predavač na njoj i specijalizirao se za latino-američki ples, rumbu i merengueu. Zumba je nastala na jednom od njegovih sati aerobika. Kada je jednom prilikom shvatio da je muziku za sat zaboravio kod kuće, iz ruksaka je izvadio omiljeni CD s latino-muzikom, te održao prvi sat zumba-fitnessa. Njegov inovativni stil zapazila su dva američka poduzetnika Alberto Aghion i Alberto Perlman. Zajedno su se udružili i 2001.g. osnovali firmu Zumba Fitness kako bi od zumbe napravili svjetski brend.
            
         
Program zumbe, primjeren je za sve dobne skupine, neovisno o spolu i kondiciji. Mogu ga plesati djeca, tinejdžeri, osobe u srednjim i zrelim godinama, penzioneri, muškarci i žene.
Postoji više vrsta zumba-fitnessa: 
  • Zumba za djecu od četiri do dvanaest godina
  • Zumba tuning (u kojoj se koriste zvečke i tegovi) 
  • Kombinacija zumbe i klasičnih vježbi „svakome po volji“
  • Akvazumba koja podrazumijeva vježbanje u vodi i   
  • Zumba gold za starije polaznike. 
Zumba je odlična za razvoj motoričkih sposobnosti, topljenje kilograma i raspoloženja. Jača snagu, poboljšava kondiciju, koordinaciju tijela i fleksibilnost. Odlično razvija aerobne sposobnosti i oblikuje pojedinačne mišićne skupine u harmoničnu cjelinu. Blagotvoran je za učvršćivanje i jačanje svih koštano-zglobnih i tetivnih dijelova motoričkog sistema i djeluje na sve mišiće: od nožnih, stražnjičnih, trbušnih mišića do mišića ruku, ramena, leđa i prsa.
   

Ukoliko se nakon napornih dana na poslu ili kući, želite „ispuhati“, zumba je pravi izbor za vas, jer je zabavan, opušta, dovodi do raspoloženja, nije previše zahtjevan i ne traži nikakvo ulaganje u opremu. 
Za zumba-fitness dovoljna je dobra volja i malo truda, pamučna majica, trenerka, mali peškir i voda.
Pripremila: Meliha Horić -Džanković

Instagram