ŽENA SEDMICE: Doktorica Amra Habibović, specijalista ginekologije i akušerstva Doma Zdravlja Tuzla
"Volite se, pregledajte se, budite savjesne prema sebi!" Ovo je moto Amre Habibović, specijaliste ginekologije i akušerstva, koja radi u Domu zdravlja Tuzla.

Doktorica Habibović rođena je u Tuzli, najljepše dane djetinjstva provela je u Žepču. Gimnaziju, Medicinski fakultet, kao i specijalizaciju ginekologije i akušerstva završila je u Tuzli. Što se tiče obaveza kod kuće ima djecu koja joj pomažu, ima razmjevanje ukućana pa joj nije ništa tako strašno. Maštala je da postane medicinska sestra, kada je bila dijete, medicinske sestre su imale divne uniforme, kapice i bile su lijepe. 

Doktorica Habibović, sa kolegama je 2002 osnovala "Školu za trudnice". Pohađanje časova u školama za trudnice, redovne posjete doktoru, čitanje knjiga i razgovori sa iskusnijim roditeljima dobre su pripreme za bolji porođaj trudnice. Budućim majkama preporučila bih da idu u školu za trudnice, olakšat ćete sebi porođaj bez stresa. Škola za trudnice je BESPLATNA. "Radili smo jedan rad, rad o tome da smo dokazali da su žene koje su prošle kroz školu za trudnice imale u daleko većem procentu manje carskih rezova, nego žene koje nisu prošle", napominje Habibović.

Slika ginelokije u stručnom smislu je težak i odgovoran posao. Težak je zbog toga što narod nema novaca za liječenje. "Lično me pogađa koliko malo žena znaju o svom reproduktivnom zdravlju, koliko malo vode računa o sebi", kaže Habibović. "Sve više ima zapuštenih slučajeva, bez obzira koliko dajemo značaj u promociji zdravlja. Puno me iritira što mladi ne znaju bez obzira na ovolike medije na ovoliku propagandu. Jako me pogađa kada nam dođu mlade osobe koje nisu ni znale da su trudne, sa trudnoćama koje žele da prekinu. Seksualno obrazovanje treba  da se spusti u osnovnu školu, da krene od osnovnih škola".
 
Svakom ginekologu bi trebao biti sveti zadatak, da utiče na politiku školstva. "Trebamo smanjiti broj trudnica od 12 ili 13 godina, sve nas to jako pogađa i šokira, mi smo svi roditelji", kaže Habibović. Tragedija za tu porodicu je velika, posebno za mladu osobu i društvo. Prekid trudnoće nije jednostavna medicinska procedura. Košta mnogo zdravlja i novca.Ako u osmom razredu predajemo seksualno obrazovanje, to su neki pojmovi iz života. "Novinari bi trebali dati veći značaj za borbu uvođenja seksualnog vaspitanja kojeg ne mogu samo doktori", napominje Habibović. Nisam protiv čednosti u školi, ali treba djeci objasniti kakve su posljedice toga.

"Imate jedan dio ženske populacije, djevojaka, žena udatih, mlađih i starijih koje redovno dolaze na preglede vode računa o sebi to su svijetli primjeri", kaže Habibović. Ima žena koje na pregled nisu došle nakon svog prvog poroda, nakon dvadeset godina. Zakon o zdravstvu bi trebao obavezati žene, da ginekološki pregled rade svake godine. Žene koje budu donijele nalaze od ginekologa, pluća, trebalo bi da zdravstveno osiguranje dobiju sljedećih na primjer  pet godina. Lakše je svaku promjenu riješiti na početku, nego kad žene dođu sa tumorima koji su teški preko deset kilograma.

"Stalno smo u medijima, mislim da su ljudi više siti napominjanja da dođu na papa test, pregled, nema odziva žena ne znam zašto je tako", napominje Habibović. "U našoj sredini ima dosta žena ginekologinja, stid ne bi trebao biti prepreka dolaska žena na pregled".


"Jednoj gospođi sam pričala da treba doći  jednom godišnje na pregled. Predlagala sam joj da odredi datum rođenja, 8 mart da tog dana treba završiti ginekološki pregled", kaže Habibović. "Jedna gospođa iz grupe rekla je da to radi za valentinovo i mirna je godinu dana. Svaka čast ona sebe voli".


Ženama bih poručila da vole sebe. "Ginekološko zdravlje žene je ustvari njeno zdravlje, ako na toj sferi nešto ne valja, ona nije sposobna za rad". Nije džabe rečeno da tri stuba stoje na ženi. 


Razgovarala: Mediha 
Horić Aličić

Instagram