Zimske čarolije

Piše: Daniela Čomić


Zimi smo nekako više u svom domu, osim ako nas snijeg i djetinjstvo u nama  izmame na sankanje ili šetnju. Samim tim više vremena provodimo  sa svojim ukućanima, što cijelu zimsku priču začini bliskošću

Neki ne vole hladnoću, ali ipak uživaju u kićenju stana, gledanju opuštajućih novogodišnjih i božićnih filmova, pogledu snijegom posutog drveća, kuća, dima iz dimnjaka, ukrašenih supermarketa...
Ma koliko imali godina, malo je onih koji mogu odoljeti pogledu na okićeno dvorište, stan, jelku...zimski pejzaž uopšte.
Iako u ekonomskoj krizi, naši sugađani nađu razloga za  sreću zimi. Za sreću i unutarnje zadovoljstvo ne treba puno. Lagan porodični film, dobra knjiga, šetnja...

U nastavku teksta pročitajte kako naše sugrađanke, ali i žene u Belgiji uživaju u zimi.

Lejla Đorđić, Tuzlanka iz Belgije kaže :

"Što se zime tiče, najviše volim to što se od samog početka decembra u zraku osjeti praznična atmosfera. Grad je okićen, sve sija, a ljudi kao da su dali duši oduška, uživaju maksimano uz topli čaj i knjigu u svom toplom domu ili čašu vina i ukusnu kafu iz obližnjeg kafića. To je jedan od najljepših mjeseci i perioda u godini. Voljeli ili ne voljeli zimu, treba priznati da u snijegu i zimskoj idili možemo zaista uživati".


"Ja  inače ne volim zimu nikako, ja sam vam  ljetno dijete. Ali eto, lijepo je što sve bude okićeno, pa  euforija oko Nove godine…koliko god je ne voljela, u tom dijelu zaista uživam”. Kaže studentica Irma Salkić iz Tuzle.Asmira Džizić voli:

"Najviše od svega volim večernje šetnje po ukrašenom gradu i noćno grudvanje. Također  uživam u filmu, opuštajućem okruženju sa pogledom na pahuljice koje neprestano padaju”.


"Eh da imam vremena uživala bih u cijeloj zimi i svemu  lijepom što ona donosi, ali kada je  vani snijeg uživam napolju sa djecom, idemo na sankanje... Pošto u okolini imam toliko brda, mi jedva čekamo snijeg...A ja se spustim na nivo svoje djece i  istinski uživam” Za naš magazin kaže Mirha Trkulja.


Ko kaže da trudnice ne uživaju u zimi? Sandra Salkić, buduća mama uživa u laganim šetnjama te kaže: “Zaista volim zimu, šetnju po snijegu koji pod nogama škripi, volim promrzle prste koje poslije jedva ugrijem. 
Novogodišnji i božićni filmovi u ovom periodu su melem za opuštanje, istinski uživam u pripremi za doček Nove godine, ali  po mogućnosti da pada snijeg. 
Imam jednu neobičnu naviku, volim gledati kako su drugi okitili svoj stan, te u šetnji nastojim malo dublje  zagledati se  u prozore stana iz kojeg dopire šarena svjetlost". Jedni je vole, drugi ne, neki vole pogled, ali temperaturu ne. Jedno je zajedničko, svako ima barem jedan segment uživanja u zimi. Opustite se, uživajte u decembru i isčekivanju predstojećih praznika.


Instagram