6 ranih simptoma trudnoće

rana trudnoca
Jesam li trudna? To je vjerovatno najčešće pitanje koje žene sebi postavljaju.


Evo nekih ranih simptoma  trudnoće:

Natečene, nadmene ili bolne grudi/bradavice.

Razlog tome je povećana proizvodnja hormona estrogena i progesterona koji se pojavljuje i grudi i / ili bradavice često su posebno bolne tokom prve trudnoće.


Umor ili neuobičajen umor

Rana trudnoća je vrijeme kada se ženino tijelo teško prilagođava novim promjenama koje nastaju. To znači povećanu proizvodnju hormona, kao i činjenicu da  srce pumpa jače i brže, zbog eskalacije protoka krvi. Povećana proizvodnja progesterona je primarni razlog za dodatni umor  koji većina trudnica iskusi u svojoj ranoj trudnoći.

Izostanak mjesečnice

Jedan od  prvih razloga zašto sumnajte da ste trudni.

Svjetlo krvarenje i / ili grčevi

Krvarenje se događa kada oplođeno jaje ode u endometriju i običnose događa oko 10 do 14 dana nakon začeća. Krvarenje uzrokovane ovim je vrlo malo. Grčevi koji su slični menstrualnom grču javljaju se vrlo rano tijekom trudnoće,  materica počinje da se proširuje kako bi napravila mjesta za embrij.

Jutarnja mučnina

Mučnina tokom trudnoće može se pojaviti sa ili bez povraćanja. Iako se jutarnje mučnine najčešće javljaju između četvrte i osme sedmice tokom trudnoće, mnoge žene imaju ovaj simptom od početka.

Trčanje u wc

Rast materice prouzrokuje često mokrenje tokom trudnoće, pogotovo u prvom i trećem tromjesječju trudnoće, kada vam se čini da ste se gotovo preselili u  wc.


Instagram