A sada spe(k)takl: priče iz zemlje ilovače

Piše: Vedada Baraković


U serijalu „Nadrealista“  pred kraj svake epizode pojavljivao se starac uživljen u lik beskućnika i udobno zavaljen u kontejner te u delirijumskom ozračju govorio svoje mudrosti koje su se, kao i ostala proročanstva iz ovog serijala, manje-više obistinila.  
Umjesto spektakl izgovarao je spetakl i, na primjer, jedna mudra misao glasila je ovako:„A sada spetakl! Naša zemlja mijenja ime. Od sada će se zvati ilovača“

E, pa u našoj zemlji ilovači od svega je odavno napravljen spektakl. Spektakl se pravi od osnovnih ljudskih prava pa putem međunarodnih sudova „ostali“ dokazuju da nisu djeca manjeg boga. Spektakl se pravi od prava na slobodu kretanja pa se svaki dan vruće-hladno tehnikom prepada (bogata) radnička klasa da će im se opet uvesti vize za EU (i što ih pravo nasekira jer ne znaju gdje bi utrošili svoju platu od dvjesto eura).

Spektakl se pravi od prava na rad pa se u riplijevskom stilu više ne izvještava o osobama koje skupe po dvjesto odbijenica već o osobama koje dobiju posao a nisu ničiji. Spektakl se pravi od prava na liječenje pa se kao kuriozitet navode primjeri onih koji su uspjeli dobiti termin za ultrazvuk u roku od mjesec dana ili ne daj bože dva recepta u jednom mjesecu. Spektakl se pravi od selektivnih informacija o velikim platama, a ne o bijednim naknadama ostalih radnika u javnom a posebno u privatnom sektoru.

Spektakl se pravi od pravi od prava na naknadu za rad. Tako je eksluzivna vijest na ovdašnjim portalima vijest da će biti plata. Za neki mjesec. I da će početi isplata od nekog utorka. Pa kad završi. I da neće biti isplaćen topli obrok. I prevoz. Za nekoliko mjeseci.
I onda se predstavnici vlasti obrate javnosti da kažu: „Para nema“. Odjava. I da učitelji trebaju biti presretni što mogu dignut kredit gdje hoće, jer šta će oni koji rade u privatnom sektoru: nema ni plate, ni osiguranja, a ni kredita bogami.

Tako zbore mudre vlasti koje tu jesu da niko ne bi bio bez plate i bez osiguranja.
Sindrom bahatih vlasti koje se niti stide niti plaše ni boga ni svijeta u javnom je prostoru prisutan odavno i inercijom se, kao narodna mudrost, prenosi s koljeno na koljeno.

 A legitimitet vlasti, manje više istoj, već godinama daje narod koji živi u vlastitom spektaklu turbo folka, reality show programa, fudbala,crnih hronika, i ko zna čega nemoćni i nevoljni da peuzmu kontrolu nad vlastitim životima. U društvu spektakla Muje i Fate iz zemlje ilovače.

Instagram