Kako godine utiču na plodnost?

plodnost
Uvriježeno je mišljenje da trudnoća nakon 35. godine života može povećati rizik od zdravstvenih komplikacija kod žene i djeteta.

Da li je to tačno?
Začeće samo po sebi predstavlja određenu vrstu rizika i izazova, bilo da do njega dođe u “najboljim” reproduktivnim godinama ili kasnije. U današnje vrijeme, veliki broj žena rađa djecu kasnije, nego što je to bio slučaj do prije nekoliko desetljeća, što zbog životnih okolnosti oba partnera, što zbog njihove želje da kasnije dobiju dijete.
Vodeći medicinski časopis “British Medical Journal” objavio je studiju u kojoj se navodi da je uočeno povećanje broja pobačaja kod prvorotki starijih od 30 godina. U studiji se dalje ističe da već nakon 42. godine života više od polovice trudnoća rezultira spontanim pobačajem.

Međutim, ima i dobrih vijesti. Postoje brojna medicinska istraživanja koja pokazuju da djeca malo starijih roditelja imaju “prednost” kada se radi o kvalitetnom vremenu koje provode s mamom i tatom. Jednostavno rečeno, stariji roditelji imaju u prosjeku više vremena i mogućnosti da se posvete djeci, nego mlađi roditelji, koji su nerijetko razapeti između zamornih poslova i organizacije prodičnog života.

Liječnici uvijek ističu da je najvažnije da kada odlučite zatrudnjeti, obavite sve relevantne liječničke preglede, redovito kontrolirati trudnoću i pridržavate se liječničkih savjeta.

Ženama starijim od 35 godina preporučuje se amniocenteza, kao i ekspertski ultra zvuk.


Uz redovitu kontrolu i zdrav odnos prema životu, trudnoća može biti iznesena normalno, bez obzira na godine.


Na divnom tekstu zahvaljujemo se "www.narodnilijek.com"

Instagram