Makrobiotika – zdravlje i izazov

PišeLejla Ibrahimović


Svi koji su čuli za makrobiotiku, te način ishrane po makrobiotskim načelima slažu se da je to formula za zdrav život.Međutim, kada počnu dublje ulaziti u ovu materiju, brzo se razočaraju zbog neophodnih promjena dosadašnjih navika, novih pogleda na stil života, potrebe da jedu svježe spremljenu hranu....pa sve do nepoznatih imena nekih artikala u svakodnevnoj prehrani...I naravno, ubrzo se nađu pred problemom.


George Oshawa /Džordž Ošava/, kojeg  smo već spominjali kao velikog učitelja i poznavalaca Makrobiotike, je podučavao da ne postoje problemi, već samo izazovi.

I zaista, ako zamijenimo riječi i dođemo do prihvatanja da je to istina, nekako se lakše pokrenemo u suočavanju sa izazovom, dok pred problemima možda zastanemo ili odustanemo.

To je svakako dio procesa koji moramo proći, i istovremeno i obavezna transformacija svijesti pri prvim koracima u ostvarivanja zdravlja.

Možemo slobodno reći da je to početak zdravog života.

Proces ozdravljivanja se bazira na ličnoj inicijativi i preuzimanju odgovornosti za svoje zdravlje, te na vlastitom entuzijazmu i edukaciji.


Danas su nam dostupne sve informacije preko interneta, ali je svakako dobro pohađati kratke seminare i kurseve makrobitskog načina ishrane.  Tu dobivamo važno razumijevanje suštine makrobiotskog pristupa koje nas podstiče na shvatanje da ozdravljenje treba realizovati putem usklađivanja cjeline, odnosno cijelog organizma s ciljem da se na taj način posledično iscijeli i sam dio organizma koji je epicentar našeg lošeg stanja odnosno bolesti.

Ovaj postupak se oslanja na poboljšanje naših ličnih izvornih sposobnosti a to su:

  • Prehranjivanje
  • Disanje
  • Komunikacija
Ishrana je u središtu ovih izvornih sposobnosti iako su i druge dvije, disanje i komunikacija ravnopravne po značaju i uticaju na naš život i zdravlje.U većini slučajeva makrobiotika se prepoznaje samo kao prehrana /iako nije samo to/  što  je za početak i sasvim logično, jer se na taj način načela makrobiotike prakticiraju svakodnevno i to najmanje tri puta dnevno.OSNOVNA  NAČELA  MAKROBIOTSKE  ISHRANE

Osnovna načela prehrane prema makrobiotičkim načelima su univerzalna, lako primjenljiva i fleksibilna, no važno je napomenuti da je za njihovu primjenu preporučljiva edukacija.
Obilježavaju ih cjelovitost, povezanost s promjenama u prirodi i eko-logičnost.

- Hrana kao vitalna energija

Cjelovitost koji makrobiotika zagovara ogleda se u posmatranju hrane kao izvora vitalne /životne/ energije, za razliku od mehaničkog pristupa koji hranu posmatra kao skup nutrijenata.
Putem namirnica koje jedemo u organizam unosimo njihovu energiju koja stupa u interakciju sa našom unutrašnjom energijom i mijenja je.
Ukratko, energiju koju dobivamo iz cjelovite, prirodne namirnice jača je od one koju dobivamo iz prerađene tj. procesirane namirnice.
Osim toga proces pripreme, pažljivo kuhanje predstavlja delikatan postupak transformacije vitalne energije namirnice u naš bioenergetski odnosno organski protokol.
Tako npr. neki načini kuhanja griju organizam, neki osvježavaju organizam, izazivaju efekte kontrakcije i širenja, umirivanja i pokretanja...

- Organski uzgoj i što manje procesuiranih namirnica

U makrobiotskoj prehrani preporučuje se što više namirnica iz organskog uzgoja, što manje procesiranih namirnica, odnosno što više cjelovitih namirnica. Cjelovite namirnice sa sobom donose i netopiva vlakna, različite makro i mikro nutijente koji se najčešće procesiranjem hrane gube.

- Ravnoteža
Uravnoteženi odnosno balansirani obroci /ravnoteža ugljenih hidrata i proteina, ravnoteža kiselog i baznog, kalija i natrija kao ključnih za očuvanje našeg zdravlja/.
Zbog toga je izuzetno važna raznolikost, odnosno unošenje različitih skupina namirnica.

- Raznolikost

Prema makrobiotskim načelima osnovu svake prehrane čine: žitarice, povrće /uključujući i male količine algi/, mahunarke, sjemenke, orašasti plodovi, voće te kvalitena nerafinisana ulja, začini.
Unutar svake ove skupine postoji mnogo različitih namirnica / npr. najčešće povrće kod nas je krompir, paradajz, a preporučuje se jesti rotkve, repe, kupusnjače, različite vrste lisnatog povrća, batat, čičoku...

- Prehrana u skladu sa godišnjim dobima


Kako bi u konzumiranju namirnica postojao nekakav red preporučuje se prehrana u skladu sa godišnjim dobima. Priroda se pobrinula da nam pruži ono što nam je potrebno u pojedinom godišnjem dobu. Uz to treba prilagoditi i načine kuhanja, tako npr. preporučuju se duža kuhanja i začinjavanja u hladnom razdoblju godine, a manje začina i više sirovog u toplom razdoblju godine.

Važno je naglasiti da se prehrana razlikuje i u odnosu na podneblje u kojem živimo.- INDIVIDUALNO PRILAGOĐAVANJE

Svaki čovjek je drugačiji, i ono što je dobro za jednu osobu ne mora značiti da je „recept” i za drugu.
Redovita probava, dobar san, optimizam i pozitiva s kojom pristupamo svakodnevnim obavezama i izazovima, te dobar apetit prema hrani i životu uopće su pokazatelji dobrog zdravlja i potvrda da smo pronašli pravu „formulu” za sebe.
I zato se u makrobiotskom pristupu naglašava da ne postoji „čarobna „ namirnica, niti samo jedna skupina namirnica.

- Količina namirnica

I poslednje načelo govori da finalnu kvalitetu svake namirnice u našoj prehrani određuje njena količina. Neumjerenost i pretjerivanje svaku namirnicu mogu učiniti neprijateljem našeg organizma, baš kao što i konzumiranje lošeg kvaliteta namirnice, ako se konzumira rijetko odnosno u maloj količini unutar zdrave i raznolike prehrane, ne može narušiti naše zdravlje.

I na kraju – Dobro žvakanje hrane, jedenje obroka u miru i sa zahvalnošću, pomažu nam da se hrana bolje probavi i iskoristi u našem organizmu. Ne kaže se uzalud da je zahvalnost korijen sretnog i zdravog života. A upravo to i jeste cilj makrobiotskog pristupa prehrani i životu uopće.
Inspirisati, motivirati i druge da kvalitetnije žive, da primjene neka od predloženih načela u svojoj porodici, unaprijede svoje i zdravlje svoje porodice i  jeste bit makrobiotike i ovog teksta.O AUTORICI...

Lejla Ibrahimović, 
stručna saradnica za makrobiotiku

Lejla Ibrahimovic, dipl.ing.elektrotehnike, rođena je 1954. godine u Tuzli . Osim svog profesionalnog razvoja u sferi elektrotehnike, posljednjih deset godina se bavi realizacijom projekata iz oblasti zastite čovjekove sredine.
Već dugi niz godina  posvecena je traganju za  zdravim stilom življenja, promovisanju ljudskih i obiteljskih  vrijednosti,   svakodnevnih tjelesnih aktivnosti te pozitivnog razmišljanja i odnosa prema okolišu.
Posebnu pažnju posvećuje zdravoj ishrani  i uvođenju makrobiotskih načela u svojoj porodici. Već osam godina primjenjuje makrobiotska načela u svakodnevnoj ishrani, zahvaljujući čemu je prevazišla vlastite zdravstvene probleme  i unaprijedila svoje opšte zdravstveno stanje. Svoja pozitivna iskustva nesebično dijeli sa ljudima koji iz zdravstvenih i drugih razloga žele promjeniti svoj način ishrane i prihvatiti ishranu prema makrobiotskim načelima.


Lejline tekstove mozete pratiti ovdje .

Instagram