Žena sedmice: Amira Kartal, predsjednica Udruženja umjetnika grada soli "Suveniri Tuzle".
Amira Kartal, predsjednica Udruženja umjetnika grada soli "Suveniri Tuzle", članica i Ambasadorka Mreže žena MI-Bospo.


Umjetnica rukotvorenih radova Amira Kartal, rođena je u Tuzli. Po zanimanju je trgovac. Bila je nezaposlena, dok se nije odlučila baviti rukotvorinama. Imala je ideju da izrađuje unikatne kutije za nakit i poklone, koja se vremenom ostvarila. Uz izradu kutija za nakit, bavi se i izradom unikatnog nakita, gdje ukrašava predmete dekupaž tehnikom. Sretna je majka, dvaju odraslih sinova.
"Upravo sam tako pokrenula svoj plan o osnivanju Udruženja za kreativce i moju  izradu kreativnih radova", kaže gospođa Kartal. "Članica sam Mreže žena MI-Bospo, završila sam mnoge edukacije za poslovanje i pisanje projekata, posjedujem certifikat za mentoricu i Ambasadorka mreže žena MI-Bospo. Podstičem mlade nezaposlene žene da se bave izradom ručnih radova kako bi sebi priuštile neki vid zarade."

"Kreativnost nije slučajni dar darovan sretnim pojedincima, to je vještina koja se vježba i razvija kao svaka druga", smatra gospođa Kartal. "Za kreativnost je danas, štoviše, potrebno mnogo znanja, s obzirom na današnju brzinu stvaranja ideja i informacija i količinu već postojećih. Da bismo skupili to znanje, potrebno je vrijeme, motivacija i zanimanje. Najkreativniji ćemo biti u područjima o kojima često razmišljamo, kojima se uživamo baviti, u kojima nam skupljanje znanja nije obaveza, nego užitak. Za razvoj svake vještine, presudna je motivacija, interes i uživanje u samom procesu."

"Ako činite nešto isključivo radi rezultata kojima se nadate (poput dijete za mršavljenje), a pritom vam je proces nezanimljiv ili odbojan, samo još jedna obaveza", ističe gospođa Kartal. "Vaša koncentracija će biti daleko slabija, lakše ćete nalaziti izgovore da izbjegnete vježbanje, ulagat ćete samo koliko morate. Zbog toga je ključni element uspjeha pronaći načine na koji vježbanje kreativnost možete učiniti ugodnim i zabavnim samo po sebiBudite pokretač promjena, otkrijte postojeća ili iznađite nova kreativna rješenja za probleme."
"Uvijek bih se bavila onim što me čini sretnom, a to bi uvijek bile rukotvorine", kaže kreativna gospođa Kartal. "Moj životni moto je"Ono što me vodi i motiviše kroz život jeste da uvijek budem dobra supruga, majka i da imam uspješnu poslovnu karijeru."

"Posmatraj svijet oko sebe, postavljaj pitanja, slušaj kada drugi pričaju, razvij osjećaj kreativnosti", ističe gospođa Kartal. "Svaka vještina je radnja koja nam je u početku nepoznata i zahtijeva svjestan napor, te nam kroz često ponavljanje postaje sve više automatiziranom navikom. Naš mozak je razvijen tako da sve što se ponavlja nastoji automatizirati, kako bi se mogao preusmjeriti na učenje novoga. Sve što ponavljamo, bilo da su to željene vještine, ili manje poželjne navike, stvara neuronske veze u našem mozgu koje olakšavaju da svaki sljedeći put bude sve lakše i više automatizirano činiti to isto. Istakni probleme, podigni kreativnu  svijest javnosti u zajednici i lokalnoj upravi."

Mladim djevojkama i ženama bih preporučila: "Trgnite se iz ovog sivila koje nas okružuje i otkrijte talenat u sebi. Svi smo mi rođeni sa nekim talentom samo je pitanje vremena kada ćemo ga otkriti u sebi", kaže gospođa Kartal.

Razgovarala: Mediha Horić Aličić

Instagram