Jednostavni savjeti kako se osjećati mentalno jačima

Znati sebe motivisati u svakodnevnom životu, može da ima veliki utjecaj na naše uspjehe. Ako sami sebe sažalijevamo, nemamo baš ...Znati sebe motivisati u svakodnevnom životu, može da ima veliki utjecaj na naše uspjehe. Ako sami sebe sažalijevamo, nemamo baš neku perspektivu, ali ako smo u stanju sebe uzdignuti  i krenuti u akciju, iskoristiti dan, sigurno smo jači!

Biti mentalno jak, znači raditi stvari i kada za njih nemamo volje. To je jedna od bitnih karakteristika koje imaju sportisti. Ako znaš cilj koji želiš da postigneš, napravi sebi šemu malih pobjeda…Na primjer: ako se dvoumiš da li nešto da uradiš, pomisli kako ćeš se osjećati ako ne uradiš, mrzovoljno, grižnje savjesti, ali to ipak uradimo naš osjećaj je, osjećam se ispunjeno, jači!
Ako želimo kroz naš svakodnevni život  da idemo kao jake osobe, onda moramo da imamo puno vjere u sami sebe. Ako mi nemamo vjeru u sebe, kako da očekujemo da neko drugi u nas vjeruje.

Sposobnost da kroz humor gledamo na sebe, na situaciju u kojoj se nalazimo je jedna od skoro najvažnijih osobina koje trebamo da posjedujemo, ako želimo biti mentalno jači. Život je sigurno ozbiljan, ali nije samo strog, nego je istovremeno ispunjen anegdotama koje su smiješne. Opusti se i nasmij i to daje jačinu.

Da nam nešto ne ide u životu ili da teško postižemo svoje cljeve, doživljavamo svi u svom životu, prije ili kasnije. Ali važno je da izvlačimo pouke ili lekcije iz svega, samo na taj način možemo nešto postići i rasti kao osoba.
Znači mentalno biti jak je kako se postavimo prema sebi, kako želimo da gledamo na svoj život. Važno je u svakom slučaju da znamo da svi to možemo trenirati.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.