Otrovne sobne biljke

Pripremila: Meliha Horić - DžankovićMnogo je vrsta sobnih ili kućnih biljaka, koje sadrže izrazito otrovne materije, a za koje ih ljudi češto neznanjem kupuju sebi ili darivaju drugima. S druge strane ima i onih koji su upoznati s otrovnim biljkama, ali ih kupuju, jer im se sviđaju i žele ih u svojim domovima po svaku cijenu

Neke od izrazito otrovnih kućnih biljaka su: filadendrona ili digitalisa, difenbahija, lijandera, božićna zvijezda, ciklama, zumbul, kala, ljiljan slave, Isusov trn, đurđica, bršljan, azaleja,  cvijet amarilis, dipladenija (brazilski jasmin), cvijet oleander, gumijevac, klivija, kroton, zlatna truba, ukrasni duhan, jaglac, jedarce, tustika, kalanhoa, monstera... Osim otrovnih sobnih biljaka, znate li da su nezreli plodovi krompira vrlo otrovni, kao i zeleni paradajz koji sadrži solanin i ne treba ga konzumirati u nezrelom stanju. Visibaba, rana proljetnica, zaštićena je vrsta i vrlo toksična biljka. Svi dijelovi tise, a naročito iglice i sjemenke su izrazito otrovne, stoga oprez.Savjeti pri kupovini sobnih biljaka:

  • Pri kupovini neke sobne biljke, konsultujete sa cvjećarkom o njenoj vrsti, a ukoliko je otrovna, kako pravilno postupati doma sa tom biljkom. Dodatno se iformišite preko određenih knjiga o biljkama, ili medija.
  • Dobijete li neku biljku na poklon, obavezno provjerite o kojoj se vrsti biljke radi, ukoliko je otrovna kako posutpati sa tom biljkom.
  • Ukoliko imate malu djecu ili kućnog ljubimca, ove biljke obavezno moraju biti izvan njihove blizine. Ako ih već imate, i ne želite ih se riješiti, stavite ih na mjesto koje im nije dostupno.
  • Svi oni koji imaju djecu ili kućne ljubimce, najbolje bi bilo da otrovne biljke koje imate, budu neko vrijeme izvan kuće.
  • Trudnice trebaju biti iznimno oprezne, jer otrovne supstance otrovnih biljaka mogu doprijeti do ploda putem majčine krvi.
  • Pri njegovanju i tretiranju takvih biljaka, najbolje je da koristite rukavice, a potom temeljito operite ruke.
  • Redovito uklanjajte dijelove koje je biljka odbacila (listovi, cvjetovi), kako ne bi pali na pod i tako postali dostupni vašim najmlađim i ljubimcima.
  • Ukoliko se pri zalijevanju cvijeća sa otrovnim supstancama voda prolije po podu, odmah je pokupite i obrišite.
  • Nikakve biljke nemojte smještati u spavaću sobu, jer biljkama za fotosintezu treba svjetlost. Kada su u mraku, apsorbiraju kisik koji može postati nedostatan za ljude koji borave u tom prostoru.Žene su najveće ljubiteljice cvijeća. One posebno uživaju u cvijeću i emotivno se vežu za njih. 
Koliko god ih voljele i bile vezane za njih, prije svega mislite na svoju porodicu, vaše najmlađe, kao i na kućne ljubimce, ukoliko ih imate.
Otrovne biljke nisu štetne ako nemate direktan doticaj sa njima i ako se držite savjeta koje smo vam ponudili, boravak u njihovoj blizini nije opasan. 


Instagram