Žena sedmice: Edina Ikinić, diplomirani pedagog-psiholog JU OŠ "Centar" Tuzla i Osnovne muzičke škole Tuzla

Razgovarala: Meliha Horić - Džanković

Edina Ikinić, dipl. pedagog-psiholog. Pedagog-psiholog JU OŠ "Centar" Tuzla i Osnovne muzičke škole Tuzla. Uskoro i magistar psihologije.Edina Ikinić, rođena je u Tuzli kao i njeni roditelji, iz jedne prave tuzlanske porodice. Na Sjenjaku je provela svoje predivno djetinjstvo. Odhranila ju je majka, mamina mama, koja je i danas živa i koju posebno voli. 

Osnovnu školu "Braća Ribar" (sadašnja OŠ "Novi Grad") i srednju školu Gimnaziju "Meša Selimović" završila je u Tuzli. Uvijek je bila odličan učenik pa je tako bez problema upisala i uspješno završila "Pedagogiju - psihologiju" na Filozofskom fakultetu u Tuzli.  

Po završetku fakulteta, 2004. godine, počela je raditi u Osnovnoj školi "Sjenjak", koja je u to vrijeme bila u formiranju, tako da je tu najviše naučila da radi, ne samo svog posla već i posla bibilijotekara, sekretara... Od 2005. godine, počela je raditi u Osnovnoj školi "Centar", kao pedagog-psiholog, ali nažalost zbog manjka djece, već drugu godinu dana svoju normu dopunjava u Osnovnoj muzičkoj školi. Zbog prirode posla kojim se bavi, upisala je postdiplomski studij iz oblasti psihlogije, kako bi djeci koja nose duboke traume od razvoda roditelja i drugih porodičnih problema mogla više posvetiti se i pomoći im u lakšem prevazilaženju istih. Položila je sve ispite, a u proceduri je još i odbrana magistarskog rada.

Majka je dvoje prekrasne dječice, Kenana kojem je sedam godina i Emine koja ima četiri i po godine. "Oni su mi sve u životu, moj glavni i osnovni pokretač, moja životna vodilja, za njih živim", ponosno kaže gospođa Ikinić. Njena velika podrška u svemu ovome je i njen divni muž, koji je pun razumijevanja i tolerancije. Za ovu mladu i uspješnu majku, brak i porodica su svetinja. "Vezana sam dosta za porodicu, brižna sam i ponosna mama, kćerka, sestra i supruga", sa srećom u očima kaže gospođa Ikinić. "Što se tiče mojih roditelja, oni su čitav život bili uvijek uz mene i mog brata, najveća su mi podrška. Oni su na mene prenijeli da je porodica sve u životu. Za sve ono što sam danas, oni su zaslužni. Za brata, koji je dvije godine mlađi od mene, sam posebno vezana. Iako se nedavno oženio, mi i dalje održavamo jedan divan kontakt. Mislim da roditelji kad svoju djecu odgajaju zajedno, uspjevaju da izgrade jedan divan odnos koji traje i kasnije. Naši roditelji bili su uvijek ravnopravni i prema meni i prema bratu i nisu nas nikad odvajali, ako je jedno išlo u obanište i drugo je. Sigurna sam u to da su mi oni najbolji prijatelji."

Gospođa Ikinić, sportski je tip. Čitav svoj život je trenirala, kako u osnovnoj, tako i u srednjoj školi. Dugo je trenirala biciklizam, u kojem je takođe imala dosta uspjeha. "Kako sam rodila djecu nisam se mogla toliko angažovati, ali sad sam počela ići na zumbu, a praktikujem i yogu. Slobodno vrijeme najviše provodim sa djecom."

Njen životni moto je „Ja mogu, ja hoću, ja znam“ i „Ne radi nekome ono što ne bi želio da neko drugi uradi tebi“ , smatra gospođa Ikinić.  

Riječi koje je odlikuju su: preosjećajna, empatična, pravedna i vrijedna. "Mislim da svaki čovjek treba da radi na sebi kako bi neku nepoželjnu osobinu kod sebe uspio promjeniti."

Voli putovanja i ljetni je tip. "Najveći dojam na mene ostavilo je putovanje sa prijateljicom u Tursku, koje su mi na moje veliko iznenađenje priuštli moji roditelji kada sam završila srednju školu. Tada sam sa prijateljicom po prvi put ljetovala u Turskoj i po prvi put putovala avionom. Tada u to vrijeme je to bilo neuobičajeno, jer je bilo nekako odmah iza rata", kaže gospođa Ikinić. "To mi je baš bilo iznenađenje. Roditelji su me nagradili zato što sam uvijek bila odličan učenik i dobro dijete. To mi je putovanje bilo nezaboravno."

"Volim svoj posao i nikad ga ne bih mijenjala", kaže gospođa Ikinić. "Volim djecu i djeca vole mene, tako da baš uživam u svom poslu. Mnogo radim s djecom, kroz savjetodavni rad, kroz vijeće učenika i kroz mnogobrojne sekcije. Svoje učenike nastojim da što više izvedem u lokalnu zajednicu, da oni upoznaju kakav je to život u našem gradu. Smatram da dijete neće samo izrasti u kompletnu ličnost, ako uči samo ono što se uči u školi. Potrebno je da upozna i ono što je izvan škole. Djeca iz moje škole su među prvima koja su imala priliku da volontiraju, a što je recimo za ovaj uzrast stvarno nešto posebno. Kad kod djece sa kojom radim uspijem da promijenim "nešto" i danas - sutra ih vidim kao odrasle osobe koje su izrasle u jednu kompletnu, zrelu ličnost, to je za mene najveći uspjeh."

"Voljela bih da obrazovanje bude bolje tretirano u našoj državi, jer smatram da se svaka država ogleda na osnovu obrazovanja i da je to nekakav temelj i oslonac svake države."
                                                       
"Što se tiče majki, voljela bih im poručiti da njihova djeca treba da im budu na prvom mjestu", ističe gospođa Ikinić. "Sve drugo, kao i karijera se može stići, ali dijete uvijek treba da bude na prvom mjestu, jer ako roditelj izgubi jedan dio, tj period  u odrastanju i odgajanju djeteta, to nikad kasnije ne može nadoknaditi. Ukoliko imate dvoje ili više djece, djecu odgajajte zajedno, ravnopravno, podjednako posvetite pažnju svakom djetetu, kako bi kasnije u životu bili ponosni na njihov izgrađeni odnos pun razumijevanja, ljubavi i poštovanja. Dijete nikad ne trebate osuđivat i podcjenjivati, jer dijete je onako kako ga mi oblikujemo. Mislim da svakom djetetu treba pružiti podršku i šansu. Roditelji treba da provode kvalitetno vrijeme sa svojom djecom. Svijest kod roditelja se promijenila, jer većina njih sav teret odgoja prebacuje na školu, a škola to naravno ne može sama. Mora postojati ta obostrana saradnja i roditelja i škole. Ne mora to biti pet sati, neka to bude pola sata, ali kvalitetno, uz kvalitetan razgovor. Samo zajedničkim radom, trudom i zalaganjem, možemo pomoći našoj djeci."

"Poručila bih ženama da se obrazuju i rade, da budu ponosne na sebe, jer smatram da svaka žena koja radi, privređuje koliko toliko svojoj porodici, više je cijenjena i uvažavana i od strane svoga muža i društva", smatra gospođa Ikinić. "Mislim da svaki čovjek treba da ulaže u sebe, jer to nikada nije propala investicija i kad tad se isplati".

Instagram