ŽENA SEDMICE: Lejla Hamidović, studentica, slikarica i autorica knjige "Ko je uzeo moje proljeće"Lejla Hamidović, studentica Farmaceutskog fakulteta, bavi se slikanjem, a njena najveća ljubav je pisanje. Mlada je autorica poezije "Ko je uzeo moje proljeće".
Lejla Hamidović, rođena je u Zvorniku. Zbog ratnih dešavanja sa samo tri mjeseca, u rukama svoje majke otišla je iz Podrinja. Djetinjstvo je provela u Živinicama gdje i sada živi. Odrasla je u velikoj porodici i na svoju sreću zna kako je to imati i brata i sestru. Bila je najstarije dijete u porodici. Što se tiče njenog ljubavnog statusa, dovoljno je reći da je voljena, da voli i da je sretna.

Studentica je druge godine Farmaceutskog fakulteta, Tuzla, koji je upisala po završetku Srednje Medicinske škole, Tuzla, smjer farmaceutski tehničar. "Iako je rad sa lijekovima, bijeli mantil i pomaganje ljudima nešto čemu težim, nije i jedino što volim", kaže gospođica Hamidović.

"Kada god nađem vremena volim da crtam, ili pišem. Od malih nogu sam to voljela, pa sam se u skorije vrijeme počela baviti i slikanjem sprejem na papiru. Privukla me je ta tehnika baš zato što je manje zastupljena kod nas od drugih, a ja volim da istražujem. Trudila sam se da je brzo savladam kako bih svoje slike mogla predstaviti i drugima, ali to mi nije izvor neke zarade, više je moje lično zadovoljstvo i ljubav. Volim da slikam u tišini, volim ruke prljave od boje i osjećaj iščekivanja nastanka slike." 

"Moja treća i najveća ljubav pored farmacije i slikanja je i pisanje. Pjesme pišem još od devete godine, ali sam im se ozbiljnije posvetila u srednjoj školi. Moja prva ikad napisana pjesma se zove ''Moj Snješko'', koju sam napisala u četvrtom razredu osnovne škole, pisajući o žalu za otopljenim ''Snješkom Bijelićem'', iako već duboko svjesna spoznaje da će zima biti još. Sad kad razmišljam o tome, mislim da je moja prva dječja pjesma zapravo pokazala put mog pisanja, jer najveći broj mojih pjesama, sada ozbiljnijih i dubljih nosi sličnu pouku: ''Sunce može otopiti snijeg ,ali ne i spriječiti dolazak nove zime '' ili '' Led može da polomi cvijeće, ali ne i da spriječi novo proljeće."

"Pišem kada god u meni ima više emocija nego ih mogu izustiti", ističe gospođica Hamidović. "Tako znam da me nitko neće osuditi, jer kako mnogi to kažu, ''to je samo pjesma''. Ali ja u svojim pjesmama ostavljam svoje suze, svoju bol, svoju sreću, svoje dvojbe i iskušenja. Dok pišem pjesmu, sav svoj unutrašnji mir ili nemir prenosim na papir, tako da se u meni smjenjuju sva moguća osjećanja, od tuge, preko straha do sreće. U njima je dio mene, dio moje duše i svega što ona nosi. Često se trudim ostaviti i poneku poruku u stihovima i presretna sam ako se to još i nekome sviđa. Moj najdraži produkt svega ovoga je i moja skoro izdana knjiga poezije, moja prva pjesnička zbirka: ''Ko je uzeo moje proljeće.'' Ideja za knjigom je više bila želja za time da moje pjesme budu ukoričene sve na jednom mjestu, želja da moje poruke neko shvati i da podijelim s drugima svoja iskustva pretočena u stihove."
Moj životni moto je: "Raduj se svakoj nedaći i iskušenju, jer je ono tu da te čista srca dovede do sreće."  

"Mladima, iako sam i ja među njima bih poručila da rade ono što vole, da najprije pomognu sebi, svojim unutrašnjim željama, jer mislim da samo sa zadovoljnom dušom mogu biti i zadovoljni životom", kaže Hamidović. "I da nikad ne odustaju od svojih snova, iako zvuči otrcano, ali oni se zaista znaju ostvariti onda kad pomislite i da ćete ih prestati sanjati. Moja knjiga je meni bila san koji se hvala Bogu i ostvario. Sad sam zadovoljnija i ispunjenija te motivisanija da i dalje pišem. Ako Bog da, nadam se uskoro i novoj knjizi koju polako pripremam. Naravno opet su u pitanju pjesme. Još sam na početku, ali s obzirom na moje zadovoljstvo i sreću s prvom, jedva čekam i drugu knjigu."

Ljubitelji dobre knjige mogu obradovati  sebe ili svoje najmilije kupovinom poezije "Ko je uzeo moje proljeće", direktno od autorice Lejla Hamidovic po pristupačnoj cijeni od 10 KM, ili u knjižarama: Buljubašić (Omega Tuzla) i Zahirović (Živinice). Zajedničkim snagama podržimo mladi talenat, jer na mladima svijet ostaje.


Razgovarala: Mediha Horić Aličić

Instagram