Kako započeti ishranu po principima makrobiotičke ishrane?

Piše: Lejla IbrahimovićOsobe koje žele promjeniti svoj način ishrane i započeti sa ishranom po makrobiotičkim načelima često se nađu u situaciji kako započeti, šta prvo treba uraditi i gdje kupiti takve namirnice... Podrazumijeva se da takve osobe moraju imati određena predznanja o zdravoj hrani.
Izuzetno je korisno pohađati kurseve kuhanja gdje vidite kako to rade iskusni kuhari koji koriste makrobiotske principe u svakodnevnoj ishrani. Osim toga na ovim kursevima se tako kuhana hrana može probati, što je svakako najvažnije za one koji žele promjeniti svoj način ishrane. U našem bližem okruženju do sada nije bilo takvih kurseva.
Najbliže mjesto gdje možete pohađati takav kurs jeste Makronova u Zagrebu.
Zbog velikog interesovanja, kursevi i škole makrobiotskog kuhanja uskoro će se organizovati u Tuzli. 
Najopremljenija prodavnica makrobiotske hrane u našem bližem okruženju nalazi se u Sarajevu prodavnice firme «Makrovita». Ima ih nekoliko u Sarajevu na različitim lokacijama, ali je najlakše pronaći onu koja se nalazi na petom spratu velikog trgovačkog centra BBI u strogom centru Sarajeva.
U Tuzli je odnedavno otvorena prodavnica zdrave hrane Organic-land, preko puta parka Cipelici.
Također se u velikim tržnim centrima na odjelu zdrave hrane mogu pronaći neki artikli, ali tu morate biti jako pažljivi i provjeravati dobro sastav ponuđenih namirnica, jer trgovci često na to mjesto stavljaju sve što im se čini da je zdravo.
Takav jedan odjel u okviru lanca DM, /proizvodi Alnatura/ su za sada kod nas najbolji izbor.Međutim u međuvremenu se može puno toga uraditi na vlastitoj pripremi za prelazak na ishranu po makrobiotskim principima.
Na  samom početku treba znati generalne postavke o odnosima pojedinih sastojaka u ishrani, odnosno kako to izgleda uravnoteženi makrobiotski obrok.U narednoj tabeli će to biti prikazano za dvije vrste korisnika:

1. za one koji iz zdravstvenih razloga prelaze na makrobiotski način ishrane i za njih važi stroga makrobiotska dijeta  tkz. Ljekovita makrobiotska dijeta LMD i

2.  za one koji na vrijeme žele promjeniti način ishrane, a koji nemaju velikih zdravstvenih problema tkz. Standardna makrobiotska dijeta SMD


SMD - Standardna makrobiotička dijeta podrazumijeva ishranu organskom, cjelovitom hranom, koja nije podvrgnuta pretjeranoj preradi i koja ne sadrži hemikalije i pesticide.

Osnovne kategorije hrane prikazane su u sledećoj tabeli. LMD - Ljekovita makrobiotička dijeta razlikuje se od standardne utoliko što su osnovne proporcije različite, i u zavisnosti od stanja pojedinca, određena hrana se mora u potpunosti izbegavati neko vreme.

Kategorija hrane
LMD
SMD

Cjelovite žitarice i proizvodi od cjelovitih žitarica
30%
50 – 60%
Povrće (zeleniš, korjenasto, salate)
30 – 45%
25 – 30%
Proteini (mahune, sjemenje, riba)
5%
5-10%
Morske alge
5%
5%
Začini, voće i napitci
5%
5%
Supe
5-10%
5-10%ZAMJENE

Za početak je potrebno izvršiti najneophodnije zamjene, odnosno preći na zdravije namirnice u svakodnevnoj ishrani i to:

- rafinisano ulje (bez trunke vitamina i minerala), zamjeniti hladnoceđenim
nerafinisanim uljem (kod nas je to najčešće maslinovo, ali je vrlo korisno susamovo ulje. To također može da bude i nerafinisano ulje od suncokreta koje se najviše koristi u našem podneblju).

- bijeli - rafinisani šećer (takođe bez trunke vitamina i minerala) treba zamijeniti
što tamnijim (braon, a ne žutim) nerafinisanim šećerom ili sladilom od ječma, riže, agava ili javorov sirup.

- kamenu - rudničku so zamjenite morskom solju, ili himalajskom tkz. kraljevskom solju

- bijelo brašno zamjenite integralnim brašnom pšenice ili od mješavine pšeničnog brašna sa brašnom drugih žitarica.O AUTORICI...

Lejla Ibrahimović, 
stručna saradnica za makrobiotiku

Lejla Ibrahimovic, dipl.ing.elektrotehnike, rođena je 1954. godine u Tuzli . Osim svog profesionalnog razvoja u sferi elektrotehnike, posljednjih deset godina se bavi realizacijom projekata iz oblasti zastite čovjekove sredine.
Već dugi niz godina  posvecena je traganju za  zdravim stilom življenja, promovisanju ljudskih i obiteljskih  vrijednosti,   svakodnevnih tjelesnih aktivnosti te pozitivnog razmišljanja i odnosa prema okolišu.
Posebnu pažnju posvećuje zdravoj ishrani  i uvođenju makrobiotskih načela u svojoj porodici. Već osam godina primjenjuje makrobiotska načela u svakodnevnoj ishrani, zahvaljujući čemu je prevazišla vlastite zdravstvene probleme  i unaprijedila svoje opšte zdravstveno stanje. Svoja pozitivna iskustva nesebično dijeli sa ljudima koji iz zdravstvenih i drugih razloga žele promjeniti svoj način ishrane i prihvatiti ishranu prema makrobiotskim načelima.


Lejline tekstove mozete pratiti ovdje .

Instagram