Šta je krioterapija grlića maternice i kada se radi?

Razgovarala: Meliha Horić - Džanković

Krioterapija je metoda koja se koristi kod liječenja grlića maternice. To je lokalno zamrzavanje oboljelog tkiva i nije praćeno bolovima niti krvarenjem.  


O krioterapija grlića maternice, razgovarali smo sa dr. Mahirom Jahić, ginekološke ordinacije "Dr. Mahira Jahić iz Tuzle".


P: Koliko traje terapija krioterapije grlića maternice?
O: Sama procedura traje 5 do 10 minuta. 


P: Koje su to promjene kod grlića maternice, koje zahtijevaju liječenje krioterapijom?
O: Promjene na grliću koje zahtijevaju liječenje zamrzavanjem su: ektopija, leukoplakia, ASCUS, ASCUS+HPV, Cervikalna intraepitelna neoplazija lakšeg stepena (CIN I), kondilomi na grliću, vagini i perineumu, postoperativni granulomi.


P: Koji su potrebni nalazi za intervenciju?
O: Nalazi koji su potrebni za intervenciju su: kolposkopski pregled, PAPA test, vaginalni i cervikalni bris na bakteriološki i ABG, HPV tipizacija.


P: Koje su to tehnika rada za krioterapiju?
O: Nakon postavljene indikacije za krioterapiju, potrebno je sprovesti terapiju upale vagine i grlića. Poslije terapije se uzima vaginalni i cervikalni bris na mikrobiološku analizu i ako je uredan pristupi se intervenciji. Intervencija se izvodi jednu sedmicu poslije početka menstrualnog krvarenja. Prije intervencije se izvrši ginekološki pregled da bi se isključilo postojanje akutne upale grlića i materičnih veza. Nakon toga grlić se još jednom kolposkopski pogleda i odredi veličina sonde koja najbolje odgovara veličini i oštećenju grlića. Kada se sonda postavi na odgovarajuće mjesto, aparat se aktivira. Niska temperatura se postigne vrlo brzo što se vidi na bijelom prstenu oko sonde. Aplikacija sonde treba da traje 3-5 minuta da bi se postigao terapijski efekat. Dan nakon terapije javlja se crvenilo, a 48 sati javlja se bula ili vezikula koja podsjeća na otok. Nakon intervencije javlja se obilan vodenast iscjedak koji može trajati 2-3 sedmice, ali bolova nema. Epitelizacija grlića postiže se u 50% pacijentica nakon 6 sedmica, a kod svih nakon 3 mjeseca. 


P: Nakon krioterapije, kada je moguće imati naredni seksualni odnos?
O: Poslije intervencije, seksualni odnos se ne preporučuje 2 sedmice, a poslije treba koristiti kondom do prvog menstrualnog krvarenja.


P: Šta se ne preporučuje nakon liječenja krioterapijom?
O: Također se ne preporučuju vaginalna ispiranja, kreme, ulja ili vaginalna terapija. 


P: Kako izgleda grlić maternice, nakon krioterapije?
O: Poslije intervencije grlić dobija izgled kao kod žene koja nije rađala. Ono što je bitno poslije krioterapije kod velikog broja žena grlići koji su bili izmijenjeni poslije 8 sedmica od terapije vraćaju se u normalne, dobro epitelizirane, koji luče čistu, acelularnu, rastegljivu sluz za razliku od guste ne rastegljive, neprovidne celularne sekrecije registrovane prije krioterapije.


P: Nakon intervencije, da li mogu nastati neke komplikacije i šta u tom slučaju?
O: Nakon intervencije mogu postojati komplikacije, ali su one rijetke a to su: lagani bolovi, grčevi, stenoza grlića, krvarenja i upala. Ukoliko se jave jaki bolovi, povišena tjelesna temperature, grčevi i krvarenje treba potražiti stručnu pomoć.


P: Kad se vrši kontrolni pregled?
O: Kontrolni pregled se vrši 4 sedmice nakon intervencije a PAPA test i kolposkopija 4 mjeseca poslije.


Redovne ginekološke kontrole su osnova za zdravlje ženskog reproduktivnog sistema. U okviru redovnih ginekoloških kontrola potrebno je uraditi: ginekološki pregled, kolposkopski pregled, PAPA test, ultrazvučni pregled genitalija i pregled dojki. 

Kompletan ginekološki pregled je veoma važan dio brige o zdravlju svake žene. Stoga, vodite računa o sebi! Kontrolišite svoje zdravlje redovnim pregledima! Ne zaboravite da se redovitim pregledom, možete spasiti od bolesti koje najšešće pogađaju žene! 


Za termine ili neka pitanja, kontaktirajte nas na broj telefona: 035/ 258-450 ili 061/ 100-195.

Adresa: Barok, Trg Slobode, 75000 Tuzla, BiH.

                                                                          Dobrodošle.
  

Instagram