Ukrajinke, sretan vam 8. mart

Piše: Vedada Baraković
U radijskom programu BHR1 četvrtkom je na programu emisija Moja Evropa koja ima dobar koncept i zanimljive sagovornike i koju slušam kad god imam priliku kao i ostale programe ovog javnog emitera. 
Do ovoga četvrtka. U emisiji su kod novinara urednika ovoga četvrtka gostovala još dva novinara koja su vrlo mudro i kompetentno govorili u trenutnoj situaciji u Ukrajini. Sve po spisku, pa nisu obišli ni Ukrajinke. U prvi sam momenat bila iznenađena onim što sam čula prosto ne vjerujući da čujem to što čujem. A evo šta su tri novinara ragovarala:
Novinar urednik: „A šta će biti ako sada navale Ukrajinci sad poslije svega, bez zezanja, naročito Ukrajinke, mislim.“


Novinar gost „Pa, nemam ništa protiv.“
Novinar urednik“ A one zrače, samo da se razumijemo.“:
Novinar gost:“Ja sam čovjek širokih pogleda“.
Smijeh.

Nemam načina da opišem intonaciju tokom razmjene ovih rečenica ali se iz prethodne leksičke građe može pretpostaviti na kojem se fonu i s kojom konotacijom vodila ova konverzacija.
U po bijela dana, u javnom eteru, za javne pare, u obrazovnom programu koji bi, je li, trebala slušati naša djeca i učiti i o Ukrajini a naročito Ukrajinkama.
Drugovi novinari, svoje seksističke stavove i svjetonazore ponesite svojim kućama i podijelite sa kime god hoćete ali ostavite nas i našu djecu na miru i pustite da o Ukrajini a naročito Ukrajinkama učimo iz neke druge literature i iz nekih drugih uglova posebno u ovako teškim danima koje preživljavaju Ukrajinci a naročito Ukrajinke strahujući za svoje sinove, braću i muževe kao što su, ne tako davno, i naše majke, sestre i supruge strahovale kada se raspadao jedan svijet.
I možda se neko u nekoj dalekoj zemlji pitao: a šta ćemo ako sad' navale Bosanci a naročito Bosanke? Jesu li nam bili širokih pogleda i da li smo im zračile?
Drugovi novinari, Ukrajinke su sestre, žene, kćerke baš kao i vaše majke, sestre, žene, kćerke a ono na šta aludirate ukratko ću opisati,  parafrazirajući Dubiozu kolektiv, kao  dominantno šupački ako ne i seljački.


Nadam se da ćete sutra pokupovati jeftine karanfile svojim majka, sestrama, kćerkama a naročito ženama i glumiti cool momke proevropski orijentisane gdje se Ukrajinkenaročitone uklapaju. I zavući se u svoje male sobe koje smo džaba krečili.

Instagram