ŽENA SEDMICE: Fata Zilić, magistrica društvenih nauka oblast mentalna retardacija, defektolog- oligofrenolog (defektolog koji radi sa osobama sa intelektualnim teškoćama)

Razgovarala: Meliha Horić - Džanković


Gospođa Zilić, učiteljica je, defektolog  u razrednoj nastavi, zaposlena u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli.

Rođena je u Bijeljini, a djetinstvo je provela u malom mjestu Janjarima između Ugljevika i Bijeljine. Osnovnu školu završila je u Ugljeviku, a srednju "Upravnu i birotehničku školu" u Tuzli. Defektološki fakultet i postdiplomske studije u Tuzli.

Od 2000. godine je u braku, iz kojeg ima jednog predivnog sina. "Moja porodica je moj hram, moja oaza mira i spokoja", kaže gospođa Zilić. "Tu sam potpuno sretna i zadovoljna. Šta god da se dogodi ja imam kome da se uvučem ispod ramena i znam da je to sav moj svijet." Njeno najveće zadovoljstvo i sreća je njen sin, kao i po koja šoljica, mirisnog, biljnog čaja!
  
Gospođa Zilić, slobodno vrijeme provodi u igri i zabavi sa svojim sinom. Također, voli čitati i ne bi mogla pomisliti da dan provede bez nekoliko pročitanih stranica neke dobre knjige. Zaljubljenik je u prirodu i ima svoj mali vrt u kojem kako kaže, njena duša i tijelo crpe energiju.


"Raditi sa djecom je izuzetno odgovoran posao", smatra gospođa Zilić. "Vi tada imate ”moć” da dječiji život oblikujete, da dječiji svijet obojite najljepšim bojama ili nažalost upropastite. Djecu treba voljeti i poštovati njihove ličnosti. Ja svoj posao volim i ne bih ga mijenjala ni za jedan drugi, pogotovo nakon godina provedenih u radu sa djecom. Ono što teško savladam su emocije. U mom poslu ukoliko ih pravilno ne usmjeravam i kanališem, mogu otežati rad i onda učinak rada bude u drugom planu. Iskustvo me je naučilo da ih  racionalno koristim, a napredak djeteta stavim u prvi plan. Ponekad bude jako teško ostati dosljedan i uporan, ali onda se sjetim krajnjeg cilja, a to je osposobljavanje djeteta za što samostalnije aktivnosti."

Njen životni moto je: "Gledajte da budete optimisti. Za plakanje uvijek ima vremena."(Marlene Dietrich)

Riječi koje je odlikuju su: upornost, otvorenost, ovnovska tvrdoglavost, romantičnost, dinamičnost, klasičnost, energičnost.

Poruka gospođe Zilić, za sve divne žene su riječi neponovljive Coco Chanel: "Godine nisu ni od kakve važnosti. Možete biti divni u dvadesetoj godini, šarmantni u četrdesetoj i neodoljivi do kraja života." "Dakle, sve je stvar izbor, jer samim slučajnim odabirom da se baš rodimo kao žene dobile smo privilegiju. Zato je iskoristimo. I ne zaboravite reći svojim muškarcima da ih volite. Učinite to kad god možete s ljubavlju i toplinom. Ne gubite vrijeme na nevažne stvari. Važno je da imate dobar plan i organizaciju, te da postavite sebi prioritete..."

Instagram