ŽENA SEDMICE: Ismeta Gegić, ponosna majka dviju kćeri, dvoje unučadi, penzionerka i vlasnica domaće radinosti "Taris"

Razgovarala: Meliha Horić - Džanković 


„Najviše sam ponosna na moju djecu, jer ona su moja sreća i ponos“, sa osmijehom i radošću u očima kaže gospođa Gegić. „Moje  najveće zadovoljstvo je što sam odhranila, obrazovala i mislim da sam, dobro vaspitala svoju djecu. Uspjehom smatram i to što sam ostvarila penziju, te ljubav prema rukotvorinama pretvorila u nešto više od hobija, u  domaću radinosti "Taris".“

Gospođa Gegić, rođena je u Tuzli, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Svoje djetinjstvo provela je u tuzlanskom naselju Kula, za koje je vežu predivne uspomene na roditelje, rodbinu i prijatelje.

Kao djevojka, voljela je od svoje odjeće uvijek napraviti nešto drugačije. Sama bih sebi heklala, plela, vezla. Sjeća se svoje prve kreacije, kada je uz suknju na kojoj je bilo vezeno plavo grožđe, sparila i bijele baletanke na kojima je  izvezla isti motiv. 


Ljubav prema ručnom radu, skupa sa svojim sestrama,  ponijela je od  majke kojoj su pomagale u izradi tadašnjih detalja za kuću : vezenih zavjesa,  ubačenog heklanja, jastuka koji su u to vrijeme morali biti vezeni, čipke na prekrivačima i jastucima itd...

Gospođa Gegić, sretna je i ponosna majka dviju kćeri, Jasmine i Majde, i nena dvoje unučadi. Unuka Ajla ima 12 godina i živi u Danskoj, a unuk Tarik ima 14 godina i živi u Tuzli. Sretna je da se oboje unučadi bave  sportom, Ajla tenisom, gdje ostvaruje značajne uspjehe, a Tarik je zaljubljenik košarke.  "Sretna sam sa mojom porodicom. Vezani smo jedni za druge, imamo uzajamno poštovanje i razumijevanje, i to mi daje elan za dalji život i za radost.“, kaže gospođa Gegić.


Svoje penzionerske dane upotpunila je domaćom radinosti "Taris", za koju ručno izrađuje i prodaje svoje kreacije poput: odjevnih predmeta (kompleti, suknje, majice, bolera, haljine...), dorađuje tradicionalne bosanske nošnje, izrađuje heklani nakit , nakit od bobaka i fimo mase, pravi  ruže od svile i platna,  ikebane od suhog cvijeća, heklane torbice, rukavice, kape, broševe...


Neki bi rekli da je za njene godine heklanje, pletanje, vez, te pravljenje nakita pomalo zahtjevno, ali ona to uopšte ne smatra zahtjevnim, jer kako kaže, to je opušta i čini zadovoljnijom. 


"U ovom poslu ispunjena sam srećom i zadovoljstvom, jer volim to što radim i u tome uživam", sa srećom u očima kaže gospođa Gegić. "Nekad znam raditi do jedan sat iza ponoći, jer to me ispunjava i opušta. Jednostavno, zanesem se, i kroz taj rad se i odmorim. Ovo je moje zadovoljstvo i zabava."


Osim ručnih radova koje izrađuje, njen hobi je i cvijeće, kojeg na balkonu i u kući ima mnogo.

Voli pročitati i dobro štivo ili knjigu iz oblasti astrologije.  
Osim ovoga, gospođa Gegić u slobodno vrijeme voli pogledati neke  zanimljive i korisne emisije na: Discovery, National Geographic, History Chanel, Hema, gdje uvijek nauči nešto korisno i sazna nešto novo. 

Gospođa Gegić, smatra da je danas teško imati svoj vlastiti privatni posao, obzirom na cjelokupnu ekonomsku situaciju u zemlji.
Svoju domaću radinost ne smatra obrtom ili biznisom , već hobijem, jer svoje kreacije izrađuje sama, što ne zahtjeva velika ulaganja, ali ni dobit.


S druge strane vjeruje da bi kreativnost mladih, udruživanjem u zajednički biznis, moglo rezultirati boljim poslovanjem, a time i boljoj budućnosti kreativnih, a nezaposlenih mladih. 

Poruka gospođe Gegić, za sve divne žene je da njeguju ručne radove, oni koji ih ne izrađuju, neka ih cijene. Bilo koji artikal heklan od pamučnog konca ili pleten od vune je, ne samo unikatan odjevni predmet koji će vas izdvojiti iz mase, nego i sigurno za tijelo, za kožu "zdraviji"."

"Takođe, moja preporuka svim mladim ženama je da prate stranicu Arabella Magazina za žene. Očigledno je da to vode i uređuju kreativne osobe, dok su iskazali zanimanje za ručne radove, za kreativnost, hobi i domaću djelatnost. To je danas rijetkost."Ova simpatična gospođa, očarat će vas svojom dobrotom i ljepotom, kao i svojim unikatnim kreacijama u svojoj domaćoj radinosti "Taris", koja se nalazi u Turalibegovoj 3, preko puta Turističke agencije "Putnik" u dvorištu.


 Dobrodošle :)

Instagram