ŽENA SEDMICE: Lejla Deljić, mlada i odgovorna zaposlenica Tuzlanske firme "Bosit Industry", koja se bavi proizvodnjom original ženske obuće za "Pradu". Uskoro planira upisati Ekonomski fakultet.Lejla Deljić, radnica Tuzlanske firme "Bosit Industry" u Gornjoj Lipnici, bavi se proizvodnjom obuće. Neostvarena želja joj je da upiše i završi Ekonomski fakultet.

Lejla Deljić rođena je u Gornjoj Lipnici. Djetinjstvo je provela sa svojom porodicom u Tuzli gdje i sada živi. Odrasla je u sretnoj i skladnoj porodici, u kojoj je rad i zalaganje nepohodno za uspjeh. Najmlađa je kćerka u porodici. Iako je nezavisna, još uvijek živi sa svojim roditeljima. Najviše joj nedostaje sestra koja se udala i žvi daleko od nje, u Sarajevu.

Mlada gospođica Deljić, završila je srednju Ekonomsku školu u Tuzli. Osim posla na kojem radi, planira da uskoro upiše i završi Ekonomski fakultet vanredno.
Zaposlenica je u Tuzlanskoj firmi "Bosit Industry", koja se bavi proizvodnjom ženske obuće za "Pradu". Original "Prada", cipele iz Lipnice se proizvode za italijansku modnu kuću. "Posao mi je veliko iskustvo, pomoću njega shvatam kako funkcioniše realan život u Bosni i Hercegovini", kaže gospođica Deljić. "Tu prije svega mislim na jeftinu radnu snagu, koja je moguća samo u nerazvijenim zemljama."


Jedan radni dan radnika započinje tako što dobiju sirovinu na pogonu u kojem kroje, šiju i montiraju modele obuće. Kada rade, pažljivo paze na svaki komad sirovine i da ne naprave krupnije greške. Ja sam tu samo da kontrolišem gotov proizvod. Od radnika se traži preciznost i kvalitet, kao u svakom poslu. Svojim zalaganjem na poslu dokazala sam da mogu odgovorno i pouzdano obavljati tu dužnost.

"Razlog zbog kojeg sam počela da radim je to što nisam upisala Ekonomski faultet", ističe gospođica Deljić. "Iako sam bila primljena, nisam bila spremna preuzeti obavezu i odgovornost na fakultetu, jer sam tada počela da radim. Svjesna sam činjenice da je u našoj državi teško pronaći posao, a još teže ga zadržati. Sretan je onaj koji radi i pridonosi koliko može svojoj porodici. Iako sam tada bila mlada, donijela sam tu odluku naravno uz veliku podršku mojih roditelja i prijatelja."


Moj životni moto je : "Živimo da bismo dodali vrijednost životu, a ne da bismo je dobili od njega".


"Mladima, iako sam i ja među njima, preporučila bih da se prvo školuju, pa onda da rade, da ne žure za donošenjem tako važnih odluka", kaže gospođica Deljić. "Jer tokom školovanja imaju priliku za uživanjem i tako reći nebrigom. Kad završe studije suočavaju se sa najtežim problemima, traženjem svog mjesta pod suncem tj.poslom. Nikad ne odustajte od svojih snova i ciljeva, jer će se samo tako oni ostvariti, kad se najmanje budete nadali."

Ova mlada gospođica svoj neostvareni san uskoro će ostvariti. Ponovo će upisat Ekonomski fakultet koji voli i  istinski želi završiti. 

"Sebe u budućnosti vidim na boljem radnom mjestu sa diplomom Ekonomskog fakulteta", kaže mlada i perspektivna gospođica Deljić 


Razgovarala: Mediha Horić Aličić

Instagram