Kako prevladati sumnju u sebe i postići svoje ciljeve?

U prošlom tekstu sam pisala o kratkim uputama kako postići životne ciljeve.  Bez ciljeva je život siromašniji, stihijsk...U prošlom tekstu sam pisala o kratkim uputama kako postići životne ciljeve. Bez ciljeva je život siromašniji, stihijski. Ali…..zna se desiti da iako smo sebi uredno postavili ciljeve i potpuno se usmjerili ka svome cilju da ipak ne ide.


Kada se neko od mojih klijenata javi na razgovor, sa takvim problemom najčešće kažem da pusti da se sve slegne, da bi situacija za ostvarenje cilja bila zrelija. Jer su najčešće u pitanju emocije koje nas koče.

Navest ću nekoliko  primjera gdje su klijenti imali određeni cilj i sa kakvom emocijom su se suočili.

 Primjer iz prakse:

Klijentica koja je stara 33 godine, već osam godina radi kod jednog poslodavca. Kod njega nema uslove za dalju afirmaciju.
Odučila je da pokuša tražiti posao kod drugog poslodavca gdje ima mogućnosti  za dalje usavršavanje. Morala je da ide na razgovor.


Njen cilj je bio početi novu karijeru.

Problem koji joj se desio je bio ogromna trema i slaba koncetracija. Osjećala se izgubljeno i bespomoćno.
Emocije koje su tada njom vladale su bile strah i nedostatak samopoštovanja.
Sam sebe poštovati je najvažnije u životu. Mi smo svi dio jedne univerzalne životne energije gdje niko od nas nije manje bitan.Rođeni smo sa ciljem da stvaramo pozitivno i svi na sebi svojstven i originalan način.

Kada se nalazimo u kreativnom procesu normalno je da se dešava da ne ide sve kako bismo htjeli. Ali ne trebamo pridavati puno pažnje negativnim emocijama. 

Naprotiv moramo preći preko negativnosti,cijeniti sebe i druge i biti pošteni prema sebi. Na taj način kreiramo prostor gdje sebe bolje vidimo i poštujemo i sve je manje prostora za strah da se ne uspije.
Vjerovati  u samoga sebe je bitna komponenta za svijet u kome živimo. Izvuci sve svoje kvalitete na površinu. Oni su jako bitni jer su sigurno drugačiji i od drugih i mogu biti jedan od primjera.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.