Kako postići životne ciljeve?

Par puta sam vam pisala o temama kojima se bavi lifecoach. I o tome šta mu je posao.


Par puta sam vam pisala o temama kojima se bavi lifecoach. I o tome šta mu je posao.


Najbitnije što može jedan lifecoach da vam nudi, je pokušati dati savjete ili treninge za bolji kvalitet života. I pomoći vam realizovati ciljeve prema kojima stremite.

Svatko od nas ima ciljeve: u ličnom životu, ljubavnom životu, karijeri, familiji.Odrediti sebi životne ciljeve, treba da bude lična misija. Zbog toga je bitno imati jasnu sliku onoga što želite. Ta jasna slika daje vam pravac da se životu da oblik po sopstvenoj želji.

Ako se držite životnih ciljeva, onda ste motivisani, aktivni i kreirate si puno šansi za uspjeh.

Najvažnije je zaustaviti se na momenat, biti svjestan sebe i zapitati se šta vam je smisao u životu. Kaka vam je osnova za promjene?

Postoji mnogo načina da se to postigne. Jedan od načina je sebi svjesno postavljati pitanja. Ta pitanja su jako bitna pošto imaju utjecaj na ono što želimo biti u životu.PITANJA  ZA BOLJE POSTIZANJE  ŽIVOTNIH CILJEVA:

Ono što je čudnovato za ova naredna pitanja je da su specifična i jasna. Ova pitanja možete sebi postaviti, odgovoriti ih u procesu nekih promjena, tako da se istovremeno iz njh može učiti i naučeno primjeniti.

-Šta je to što rado želim da postignem?

-Šta moram da uradim da bi to bilo postignuto?

-Na koji način moram to da uradim?

-Kada moram to da uradim?

-Kako da budem prema sebi kritičan/kritična?

-Na koji način učim iz čitavog procesa postizanja cilja?

-Kada je cilj postignut?

-Kako znam da sam uspio/uspjela?
Probajte sebi postavljati pitanja i davati odgovore sa riječima”ja”, ”moje”. Vaši odgovori moraju biti usmjereni i specifični za cilj koji želite postići. Svaki puta postavite sebi jednostavne konkretne  i dostupne ciljeve.

Ciljevi moraju biti realistični. Sa malim koracima ka uspjehu, jer sa malim ciljevima se postiže samopouzdanje.

Također,  je bitno želje, ne ciljeve definisati za sebe na takav način da su pregledni kako bi ste mogli lakše vidjeti i da li ste uspjeli. Postavite sebi jedan vremenski rok.Šta vam još može pomoći u misiji postizanja ciljeva je psihičko opuštanje. Ne smijete zaboraviti da smo mi tjelesna i duševna bića. I da je bitno da smo uvijek u balansu. Opuštanje nam pomaže da imamo više energije, da otvaramo porije za intuiciju i ostala čula kojim smo bogati.

Svako od nas može za sebe naći mjesto koje mu najbolje odgovara  za opuštanje. Netko u prirodi, netko ispod zvjezdanog neba. Ili u vjerskoj ustanovi kojoj pripada. Ili u omiljenoj galeriji i muzeju.


Ako ste uspjeli u jednom danu se dobro opustiti, da osjetite nadahnuće i pozitivnu energiju, probajte taj dan napraviti spisak za nastupajući mjesec. šta biste željeli postići. Kada vam ovo postane rutina možete praviti planove i za godinu dana.

U ovom procesu nije samo bitno postići cilj, nego je isto tako bitno sebe upoznavati i doživljavati u procesu postizanja cilja!
Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.