Skrivena tajna uspjeha svih dijeta


Mitova  o čudotvornim dijetama ima hiljadu. Svjedočenja o tome kako je jedan  princip ishrane pomogao nekome da smrša – na desetine hiljada.  Tajna uspjeha svih dijeta je, međutim, samo jedna.

Da se jede manje.
I, šta god da vam govore, probaj da jedeš u određeno vrijeme, probaj da izbaciš ugljene hidrate, probaj da izbaciš punomasne proizvode, probaj da izbaciš industrijsku hranu, pazi kako kombinuješ namirnice, promjeni način na koji pripremaš namirnice, broj kalorije… sve se svodi na jednu jedinu tajnu: manje kalorija i/ili manje hrane.
Sve te knjige, plaćeni nutricionisti, besplatni savjeti, čitavi pokreti i dogme, svi ti PaleoPrimal, Blue print, Dukan, sve te filozofije, pokreti i učenja, sve se na kraju svodi samo jednu jedinu pravu stvar: da jedete manje nego što ste do sada jeli.
Ne postoji “dijeta” u kojoj jedeš koliko hoćeš i mršaviš.
Recite bilo koju dijetu koja vam je pomogla da smršate, na primer:
Hrono dijeta: Jedete u određeno vreme određene grupe namirnica. To znači da ne jedete između obroka, dakle, vi jedete manje.
Atkins dijeta: Jedete samo meso. Izbacili ste ugljene hidrate, prije svega proste koji su kalorični, znači, jedete manje.
LCHF: Više masti, jedva ugljenih hidrata. Opet ste izbacili čitavu grupu namirnica iz  ishrane i jedete manje.
Row food: jelovnik od presne hrane. Izbacili ste sve ono što je kalorično, kuvano, procesuirano, industrijski naravljeno, ergo, jedete hranu sa manje kalorija.
I tako dalje. Uprošćeno, ali tako.
Da ne govorimo o pomamama (fad diets) zvanim General motors dijetakupus dijetadijete šejkovima, raznorazne detoks dijete i tome slično. Naravno, uspjeh u skidanju kilograma je uvijek i jedino – da jedete manje!
Zato, ako želite da skinete višak kilograma, najbolje da se okrenete dobroj staroj školi: jedi manje, kreći se više. I tako nedeljama, mesecima i uporno… ako si zdrav i nemaš nijedan metabolički poremećaj ili alergiju na hranu jedi sve, jedi raznovrsno, jedi u bilo koje doba dana i noći, jedi sve ono što voliš da jedeš, ali jedi svega toga i ukupno, m a nj e.
Ne da prestaneš da jedeš, ne da preskačeš obroke, ne da postiš na vodi pola dana a onda jedeš narednih 12 sati, ne da se izgladnjuješ, već samo da jedeš manje nego do sada.
Jedeš kao da si mršavija osoba. Jedeš kao buduća, vitkija verzija sebe.
Konačno, na kraju tog puta, izgubićeš višak kilograma. I, ako bude sreće, promijenićeš svoj životni stil koji te je doveo dotle da guglaš ključne riječi dijeta, kako da smršam, 5 kilograma za pet dana i sve nazive dijeta koje sam pobrojala ovdje, a pomoću kojih  slučajno dođete na ovaj blog.
Jedite manje, krećite se više, smršaćete 100%.
Zvuči prosto i banalno?
Zato što jeste tako prosto i banalno.
Uradite jedan test: popišite sve što pojedete u toku dana. Nije bitna kalorijska vrijednost, ne morate je znati. Samo spisak. Kad ga konačno pogledate i sagledate, znaćete da li ste jeli koliko vam je potrebno, ili ste jeli više. I, to je to.
Istog dana uradite još jedan test: probajte da izračunate koliko sati ste sjedili (na poslu, kod kuće, uz TV ili uz PC) + koliko ste spavali i provjerite koliko vremena ste stvarno bili aktivni. Pa ćete znati kakav životni stil imate. I, to je to.
A onda sebe sagledajte u dužem vremenskom okviru, kroz vaše nedjelje, mjesece i godine…
To je tajna našeg viška kilograma, ili tajna naše dobre linije – količina hrane koju unosimo u organizam i dužina vremena koje provedemo aktivno ili neaktivno. I, to je to.
Ostajte mi ZDRAVO!

Izvor: blog Mooshema

Instagram