Žena sedmice: Amela Hajvaz, novinarka

Razgovarala: Daniela ČomićIako za sebe kaže da je “ sasvim obična žena sedmice” mi u Arabelli ne mislimo tako. Ne zbog toga  što je kolegica, novinarka, čije je glas dobro poznat svima kao i njeno  vedro lice,  nego iz sasvim drugih razloga koje ćete saznati u našoj priči o Ženi sedmice.

Prije svega uzorna kćerka. Savjesna majka, samohrana.  Požrtvovana sestra. Žena koja je još uvijek novinarka, ali i pored toga obavlja dodatne poslove. Tačnije tri posla. O poslu žene koja je majka  studenta i blizanaca nećemo puno, ali o načinu njihovog života, da.
 Arabella Magazin: Možete li nam se ukratko predstaviti?
Amela Hajvaz:  “Ja sam jedna sasvim obična žena čiji je osnovni posao -biti MAMA. Rođena sam u Tuzli i nikada ovaj grad nisam zamijenila drugim, iako sam imala prilika, ni sama ne znam koliko je to pametna ideja . Mnogi me poznaju kroz posao koji sam radila, a to je novinarstvo.”

Arabella Magazin: Kada smo već kod novinarstva, možete li nam reći od kada se bavite tim poslom, nešto malo o tome?
Amela Hajvaz: “U nesretno doba za našu domovinu pekla sam svoj zanat. Imala sam sreću učiti od divnih ljudi i vrsnih novinara na tadašnjoj Radio Tuzli. Na taj period mog života jako sam ponosna. Tada je to još bilo novinarstvo. Trebali su proći mjeseci i mjeseci dok sjedneš za mikrofon i pročitaš nekoliko  rečenica u eter - direktno. Mislim da je taj i takav sistem rada izvanredan. “

Arabella Magazin:  Na početku smo pomenuli da radite tri posla, znamo da imate troje djece,  na koji način sve uspijete stići?
Amela Hajvaz: “Moja mama i sestra su mi najveća podrška oduvijek, a pogotovo posljednjih osam godina kako sam se razvela. Uvijek uskaču kada mi zatreba zbog posla. Nađem ja vremena i za sebe za svoja zadovoljstva, istina sitna, kako bih napunila baterije.”


Arabella Magazin: Možete li nam opisati navike Vaše djece, kako se Vi uklapate u njihove obaveze, ali i oni u Vaše?
Amela Hajvaz: “Rekla sam da je moj glavni zadatak biti MAMA. To je najodgovorniji ali i najljepši posao koji obavljam, nadam se i da ću uspjeti. Moj najstariji sin je odličan student stomatologije. Taj poziv bio je njegova ljubav od malena i ja sam ga samo podržala da krene u tom smijeru i ako Bog da  ostvari svoj san. Tarik je jedan krasan dvadesetogodišnji mladić , vrlo odgovoran i jako požrtvovan. Baš sam zadovoljna, mislim da je na dobrom putu da se izgradi u čestitog čovjeka što najviše želim. Moje dvoje mlađe djece Bakir i Nejra šesti su razred, i ja ih zovem "moji nemiri". Sasvim su različiti iako su blizanci i "trude se" da mi svakodnevno prirede po jedno iznenađenje.”Kroz smijeh nam kaže Amela.
“ Trudim se biti dobra majka i dobar uzor mojoj djeci. Kod Tarika već vidim zdrave i po prilično zrele poglede na život, a ovo dvoje "malih" još su mali. Nije ni malo lako u ovakvim vremenima biti djeci uvijek pri ruci, trčati na posao, a ja radim tri posla, veliki je to napor. Ako tome dodam da se jako trudim biti dobra kćerka mojoj mami i biti prava sestra mojoj sestri Mireli.”

Arabella Magazin: Pored svih obaveza i odgovornosti, nađete li vremena za sebe i imate li neko hobi?
Amale Hajvaz: Nađem ja vremena i za sebe za svoja zadovoljstva, istina sitna, kako bih napunila baterije . Volim da čitam, i puno čitam, stalno kupujem knjige i baš ovih dana se spremam napraviti u stanu svoju malu biblioteku sa pravim policama od poda do plafona i pokušati smjestiti sve te knjige. Nekim knjigama se vraćam i po nekoliko puta i svaki put pronađem neki drugi odgovor. “

Arabella Magazin: A za prijatelje?
Amela Hajvaz: “Druženje sa mojim prijateljima mi je jako važno. Nisam od onih koji se svaki dan moraju čuti sa prijateljicom. Ne, ja imam sreću da imam divne prijatelje koji razumiju sve moje obaveze i kad god da se čujemo i vidimo to izgleda kao da smo jučer popili kafu i nastavljamo dalje. Volim da se družim sa pozitivnim ljudima i trudim se da uvijek budem nasmijana i raspoložena. U ovom sumornom i teškom vremenu u kojem živimo osmijeh ne košta ništa a svima dobro stoji i svi ga rado vidimo.

Drage čitateljke, nadamo se da ste uživali u tekstu, saznali da nije toliko strašno imati troje djece, raditi tri posla, puno čitati i družiti se, da je to u stvari zadovoljstvo.
A da je to Ameli zaista zadovoljstvo, uvjerili smo se u razgovoru, jer svaku od odgovornosti i obaveza je ispričala sa osmjehom na licu.
Rad, čitanje, konstantno učenje, uzor…neki su od Amelinih vodilja kroz život.

Instagram