Recept za jednostavnu miso supu

Piše: Lejla Ibrahimović

miso supa

Umjesto mrkve i peršuna može se staviti po želji druga vrsta povrća ili druga kombinacija npr. mrkva i brokula, celer i blitva, prasa i mrkva... već prema sezoni povrća.

Također se umjesto slanutka ili leće može staviti kuhani proso ili ječam ili riža....

Sastojci:

1 wakame alga / dužine 5-7 cm/
4 šoljice vode
1 korijen peršuna
1 mrkva
3 čajne kašike misa
šoljica kuhanog slanutka /ili crvene, ili zelene, ili smeđe leče//
1 nasjeckani mladi luk za ukras

Priprema:


Izrezati mrkvu i peršun na štapiće i staviti u vodu da se kuha.
Zato vrijeme močiti  wakame 3-5 minuta, zatim ih izrezati na male komade.
Dodati u vodu sa povrćem. Staviti miso u zdjelu, preliti sa vodom iz supe i razmutiti.
Dodati supi prethodno kuhani slanutak, ili leču. Vratiti razmućeni miso u supu, smanjiti vatru i kuhati jos 2-3 minute. Kad se ubaci miso supa ne smije prokljucati ali treba da uz smanjenu vatru ostane jos jednu-dvije minute da prostruji i da se živi enzimi iz misa aktiviraju.
Ukrasiti nasjeckanim mladim lukom i poslužiti.

Procitajte vise o blagotvornom utjecaju misa na zdravlje ovdje.


O AUTORICI...

Lejla Ibrahimović, 
stručna saradnica za makrobiotiku


Lejla Ibrahimovic, dipl.ing.elektrotehnike, rođena je 1954. godine u Tuzli . Osim svog profesionalnog razvoja u sferi elektrotehnike, posljednjih deset godina se bavi realizacijom projekata iz oblasti zastite čovjekove sredine.
Već dugi niz godina  posvecena je traganju za  zdravim stilom življenja, promovisanju ljudskih i obiteljskih  vrijednosti,   svakodnevnih tjelesnih aktivnosti te pozitivnog razmišljanja i odnosa prema okolišu.
Posebnu pažnju posvećuje zdravoj ishrani  i uvođenju makrobiotskih načela u svojoj porodici. Već osam godina primjenjuje makrobiotska načela u svakodnevnoj ishrani, zahvaljujući čemu je prevazišla vlastite zdravstvene probleme  i unaprijedila svoje opšte zdravstveno stanje. Svoja pozitivna iskustva nesebično dijeli sa ljudima koji iz zdravstvenih i drugih razloga žele promjeniti svoj način ishrane i prihvatiti ishranu prema makrobiotskim načelima.


Lejline tekstove mozete pratiti ovdje .


Instagram