Šta je to miso i zašto je dobar za zdravlje?

Piše: Lejla Ibrahimović


Miso je glatka tamna pasta od soje, fermentiranog  ječma ili riže i morske soli koji su zajedno sazrijevali duže razdoblje- od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Vrlo je ukusan, a može se koristiti u juhama, za kiseljenje, umake, namaze, te umjesto soli, i za povremeno zasoljavanje hrane.


Miso sadrži žive enzime koji pomažu probavu, jačaju krv i osiguravaju ravnotežu složenih ugljikohidrata, esencijalnih ulja, bjelančevina, vitamina i minerala.

Prema legendi, miso su bogovi darovali čovječanstvu za poboljšanje zdravlja, dugovječnost i sreću.

Vrste misa


  1. mugi / ječmeni miso/- najslađi, najčešće se koristi
  2. hatcho / sojin miso/ - najjači, koristi se u hladno vrijeme
  3. genmai / rižin miso/ - također se može svakodnevno koristiti
  4. svjetli miso – povremeno se koristi u namazima, s ribom, preljevima
Najpoznatiji recepti od misa su miso juhe. 

Za svakodnevno konzumiranje preporučuje se najmanje jedna zdjelica miso juhe sa wakame algama.

Zdjelica juhe umiruje, opušta i stimulira apetit.

Kažu da je miso juhu najbolje konzumirati ujutru, kad je organizam dehidrirao preko noći i mi ga ujutru darujemo ovim kvalitetnim napitkom a organizam nam to uzvraća jačajući naš biološki potencijal. Međutim, miso juhe možemo konzumirati i za ručak ili večeru, prema vlastitom ukusu i navikama.

Povrće u miso juhama treba biti kuhano a njegova vrsta zavisi od godišnjeg doba.
Kad je vrijeme hladnije pravimo jače miso juhe sa korjenastim i glavičastim povrćem, a kad je vrijeme toplije pravimo lagane miso juhe sa zelenim lisnatim povrćem.

Ako u juhi ima previše misa javlja se želja za tekućinom, slatkim i voćem.
Idealno je da juha ne bude niti preslana niti bezukusna.


A sada evo jedan recept za miso juhu ili miso supu, koji se osim osnovnih sastojaka može modificirati prema sezoni odnosno godišnjem dobu. 

Recept za miso juhu nase saradnice lejle Ibrahimovic mozete pogledati ovdje.

O AUTORICI...


Lejla Ibrahimović, 
stručna saradnica za makrobiotiku


Lejla Ibrahimovic, dipl.ing.elektrotehnike, rođena je 1954. godine u Tuzli . Osim svog profesionalnog razvoja u sferi elektrotehnike, posljednjih deset godina se bavi realizacijom projekata iz oblasti zastite čovjekove sredine.
Već dugi niz godina  posvecena je traganju za  zdravim stilom življenja, promovisanju ljudskih i obiteljskih  vrijednosti,   svakodnevnih tjelesnih aktivnosti te pozitivnog razmišljanja i odnosa prema okolišu.
Posebnu pažnju posvećuje zdravoj ishrani  i uvođenju makrobiotskih načela u svojoj porodici. Već osam godina primjenjuje makrobiotska načela u svakodnevnoj ishrani, zahvaljujući čemu je prevazišla vlastite zdravstvene probleme  i unaprijedila svoje opšte zdravstveno stanje. Svoja pozitivna iskustva nesebično dijeli sa ljudima koji iz zdravstvenih i drugih razloga žele promjeniti svoj način ishrane i prihvatiti ishranu prema makrobiotskim načelima.


Lejline tekstove mozete pratiti ovdje .

Instagram