Alge su hrana budućnosti

Piše: Lejla Ibrahimović

alge u ishrani prehrani

Za uravnoteženi način ishrane, koji je jedan od osnovnih principa makrobiotske ishrane, potrebno je uavnotežiti hranu koja raste na zemlji sa onom iz mora. Još davno se moglo čuti da su alge hrana budućnosti. Jedu se u malim količinama ali je njihov učinak na zdravlje ogroman. Alge su čistači organizma i imaju lužnato djelovanje.

U makrobotskoj ishrani alge čine 2 do najviše 5 procenata  svakodnevne ishrane. Na Istoku se alge tadicionalno koriste za jačanje bubrega, crijeva, probavnog sistema i spolnih organa, kao i za jačanje volje i poticanje jasnog rasuđivanja.

U medicini se alge koriste za otapanje masnoća i holestrerola, koji su posledica konzumiranja mesa i druge hrane životinjskog porijekla.

Za početnike koji nisu navikli na razne plodove mora, alge imaju čudan ukus, miris i kakvoću. Znalci preporučuju da se počne sa algama blažeg ukusa kao što su: ARAME, NORI i DULSE, a nastavi sa jačim i aromatičnijim algama kao što su: KOMBU, WAKAME I HIZIKI.

Od algi kao što su ARAME iz prve skupine i HIZIKI iz druge skupine prave se jela koja mogu poslužiti kao prilog. Tako npr. Arame alge se kombinuju sa korjenastim povrćem, orašastim plodovima i sjemenkama; a Hiziki alge se kombinuju sa korjenastim, glavičastim i zelenim povrćem, orašasim plodovima i sjemenkama. Ova jela od algi mogu stajati u frižideru nekoliko dana. U makrobiotici su poznati pod nazivom «Malo jelo»...Alge sadrže:  50-50% složenih šečera7% bjelančevina30% vitamina i minerala10-20% vode1-2% masti


NORI alge se kupuju u listovima. Mogu se tostirati i služe za umotavanje sushija i rižinih kuglica. Mogu se i zgnječiti i posipati po jelima kao začin. I Dulse alge se takodjer mogu propržiti i koristiti kao začin.

Wakame i kombu alge treba uvoditi u prehranu u malim količinama, osobito u miso juhama sa korjenastim povrćem i mahunarkama.  

Ukoliko želite kuhati sa algama, pročitajte jednostavan recept za ukusno i zdravo jelo od arame algi, đumbira i bijelog luka ovdje.
O AUTORICI...

Lejla Ibrahimović, 
stručna saradnica za makrobiotiku

Lejla Ibrahimovic, dipl.ing.elektrotehnike, rođena je 1954. godine u Tuzli . Osim svog profesionalnog razvoja u sferi elektrotehnike, posljednjih deset godina se bavi realizacijom projekata iz oblasti zastite čovjekove sredine.
Već dugi niz godina  posvecena je traganju za  zdravim stilom življenja, promovisanju ljudskih i obiteljskih  vrijednosti,   svakodnevnih tjelesnih aktivnosti te pozitivnog razmišljanja i odnosa prema okolišu.
Posebnu pažnju posvećuje zdravoj ishrani  i uvođenju makrobiotskih načela u svojoj porodici. Već osam godina primjenjuje makrobiotska načela u svakodnevnoj ishrani, zahvaljujući čemu je prevazišla vlastite zdravstvene probleme  i unaprijedila svoje opšte zdravstveno stanje. Svoja pozitivna iskustva nesebično dijeli sa ljudima koji iz zdravstvenih i drugih razloga žele promjeniti svoj način ishrane i prihvatiti ishranu prema makrobiotskim načelima.

Instagram