Kako da naše rane pretvorimo u našu snagu?

U našoj kulturi moramo biti sretni i perfektni. Ali, svako od nas ima i  “ mračnu stranu u sebi”, ističe sociologinja Brene...
U našoj kulturi moramo biti sretni i perfektni.
Ali, svako od nas ima i mračnu stranu u sebi”, ističe sociologinja Brene Brown.

Naravno da je normalno htjeti postići najbolje i htjeti biti sretan. To nas vodi u životu. Po tom putu moramo uvijek da koračamo!

Ali, istovremeno moramo biti obazrivi, jer naša “perfektna kultura” ima i drugu stranu. Djeluje kao da smo dobili teret na leđima. Pretvorilo se u jednu trku sa samim sobom. Stidimo se ako nismo perfektni. Stidimo se praviti greške. Bojimo se da li dovoljno dobro izgledamo, jesmo li dovoljno aktivni, jesmo li dovoljno originalni. Bojimo se da nam drugi nanesu bol svojim komentarima ili čak kritikama i da ne nabrajam dalje.
I u svemu tome zaboravljamo najbitnije - “sebe”.

Vjerovatno vam je dok ovo čitate prva reakcija u razmišljanu: Nije bitno šta drugi misle o meni. Digni glavu ko mi šta može. Ja sam najjača. Ili, odmah praviš planove za nove početke. Branimo sami sebe od sebe i drugih. Automatski gradimo oko sebe emocionalnu zaštitu.

Moram vas razočarati, ali i to nije rješenje. Na taj način se nećemo osloboditi stida i straha i sebi pomoći i biti još uspješniji u toj “perfektnoj kulturi”. Iscrpljujemo sebe, a naši ciljevi ostaju nedavršeni.
Postajemo inertni, jer i dalje nosimo taj teret koji postaje sve teži i iz sve snage se trudimo da budemo jaki da to izdržimo. I onda smo ponosni kako smo jaki.
Ako sebe konstantno predstavljamo samo kao jake osobe,  ne gradimo ništa drugo nego jedan nedostupni zid oko sebe.

Ali, ako smo dovoljno jaki da pokažemo i našu ranjivost, onda drugi vide i našu snagu.


Ako smo iskreni prema sebi i pitamo se šta je perfektno, doći ćemo do zaključka da je to jedna teorija iz koje je izašla neka stremnja prema perfekciji. Ali, ako se malo dublje zamislite, ta perfekcija i ne postoji.

Život je jedno fantastično dragocjeno iskustvo, gdje prolazimo kroz lekcije. A  taj put je pun uspona i padova, gdje mi bivamo ranjavani.

Ranjivost je momenat kada počinje naša snaga. Snaga s kojom se usuđujemo biti svoji i to pokazati. O tome se radi!

Ne trebamo se stiditi pred drugima i kriti da  želimo neko svoje mjesto pod ovom kapom nebeskom. Da volimo lijepo da se obučemo u što manji konfekcijski broj i ako svako od nas ima drugačiju konstrukciju i gene. Da želimo da su nam djeca uspješna, kako mi zamišljamo iako djeca imaju druge ideje. Da želimo biti fizički vitalni iako nas ponekad tijelo izdaje. Da želimo materijalno što više, a pritome zaboravljamo koliko nam je u biti potrebno i sa koliko smo stvarno zadovoljni.

Ne trebamo zaboraviti da svaki put prema nekom cilju je puno ljepši i ispunjeniji, nego sam cilj.Dok sve to postižemo pravimo greške, ali mi nismo te greške.
Bolje je da se okrenemo prema sebi i drugima i iskreno pogledamo na svoju i tuđu ranjivost.
Sebe predstaviti bez emocionalne zaštite djeluje kao slabost, ali onda se desi nešto neobično. Niko te ne vidi kao slabu osobu, nego jaku koja se usuđuje nositi sa životom.
Ako smo slabi i oko sebe gradimo emocionalni zid, onda se zadržavamo negdje u svom stidu Ako se usuđujemo pokazati našu ranjivost prolazimo možda kroz iste faze, ali na nekom drugom nivou, gdje možemo jako dobro da se nosimo u životu.

Ranjivost nas približava jedne drugima, a hrabrost je sebe predstaviti u pravom svjetlu. To nas vodi ka mudrosti, zahvalnosti i ponosu! Vodi nas ka ispunjenom životu! Ako je život iskustvo, moramo uživati  i učiti svaki dan ispočetka. To nam omogućava da gradimo osjećaj rasterećenja i slobode.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.