Bajramska SLANA tradicionalna jela sa VIDEOM KAKO IH JEDNOSTAVNIJE NAPRAVITI?Tradicionalna bosanska kuhinja bogata je kako slatkim, tako i slanim jelima. Tipična slana tradicionalna jela bosanske kuhinje su: begova čorba, hadžijski ćevap, bosanski lonac, bamija, sogan dolma, musaka..... Većina ovih jela služi se u posebnim prilikama, posebno za iftare u vrijeme Ramazana, za Bajram, i druge svečane ručkove, a ima i onih koji ih služe i običnim danima. 


Postoje razne metode kako napraviti navedena jela.U nastavku teksta, kroz VIDEO, pogledajte kako jednostavno napraviti sva navedena slana jela, koja će se zasigurno krasiti vašu bajramsku trpezu i kojima nećete moći odoljeti. 

Begova čorba je tradicionalno predjelo kod mnogih porodica. Ova čorba pravi se od mesa i povrća.


Instrukcije za pripremu begove čorbe pratite u video isječku:


Hadžijski ćevap je specifičan po tome što se peče u papiru za pečenje, onako zavezan i kad ga otvorite njegov miris vas oduševi.

Instrukcije za pripremu hadžijskog ćevapa pratite u video isječku:


Bosanski lonac je čorba s crvenim mesom koje se kuha na otvorenom plamenu (ukoliko je moguće).

Instrukcije za pripremu bosanskog lonaca pratite u video isječku:


Bamija je čorba od bamije. Bamija je bogata vitaminima, željezom i kalcijem, a njena vlakna regulišu nivo holesterola i šećera u krvi. Osim toga, dobra je za probavu i rad jetre.


Instrukcije za pripremu bamije pratite u video isječku:Musaka je jelo koje se pravi od slojeva krompira, mljevenog mesa i preliva.

Instrukcije za pripremu musake pratite u video isječku:


Sogan dolma je luk punjen mljevenim mesom.


Izvor za solgan dolmu, Glamurozna domaćica

Pripremile: Meliha Horić Džanković i Mediha Horić Aličić

Instagram