Bajramska SLATKA tradicionalna jela sa VIDEOM KAKO IH JEDNOSTAVNIJE NAPRAVITI?Tradicionalna bosanska kuhinja bogata je kako slanim, tako i slatkim jelima. 

Najznačajnije slatko tradicionalo jelo koje se pravi za Bajram je baklava, koja je obavezna i neizostavna i bez koje 


Bajram ne može proći, jer ona je njegov sastavni i glavni dio. Kako kažu, bez baklave nema Bajrama. Osim baklave, od slatkih jela mogu se spremiti: ružice, tufahije, tulumbe, hurmašice, domaći rahat lokum... 


U nastavku teksta koji smo spremili za vas, kroz VIDEO, pogledajte kako jednostavno napraviti sva navedena slatka jela, koja će se sigurno naći na vašoj bajramskoj trpezi i kojima nećete moći odoljeti.

Baklava je glavno i neizostavno slatko jelo koje se sprema za Bajram, to je lisnato tijesto punjeno orahsima, natopljeno agdom, šećernim sirupom ili medom.

Instrukcije za pripremu baklave pratite u video isječku:


Ružice su pored baklave, često pravljene za Bajram. Ružica je slična baklavi, ali se peče u malim rolnicama. Instrukcije za pripremu ružica pratite u video isječku:Tufahije su kuhane jabuke punjene orasima i šlagom.

Instrukcije za pripremu tufahija pratite u video isječku:Tulumbe su prženo tijesto zaslađeno slatkim šećernim sirupom.

Instrukcije za pripremu tulumbi pratite u video isječku:

Hurmašica je tijesto u obliku hurme, natopljeno slatkim sirupom. 

Instrukcije za pripremu hurmašica pratite u video isječku:

Rahat lokum je poslastica od kukuruznog škroba i šećera, koji se može praviti s orasima, lješnjakom, bademima, kokosom, ružinim cvijetom, čokoladom...
Pripremile: Meliha Horić Džanković i Mediha Horić Aličić

Instagram