Čudesne namjene sode bikarbone za kućnu upotrebu (čišćenje)
Soda bikarbona zbog svog blagotvornog djelovanja korisna ja za liječenje, higijenu i za kućnu upotrebu. Ona se već desetljećima nalazi u širokoj upotrebi, gdje je milioni ljudi po cijelom svijetu konzumiraju, kako za vanjsku upotrebu, tako i za unutrašnju upotrebu. Ovaj čudesni lijek i prijatelj, nek vam je uvijek pri ruci, jer osim što je koristan i djelotvoran, on je istovremeno i jako jeftin, tako da ga svi možemo priuštiti. 

Ono što je jako važno napomenuti je to da ukoliko je koristimo kao lijek, važno je da je kupimo u apoteci. Za kućnu upotrebu, možete koristiti sodu bikarbonu iz trgovačkih marketa.
PRANJE VOĆA I POVRĆA

Da biste bili sigurni da ste dobro oprali voće i povrće, možete u zdjeli vode sa povrćem dodati 2-3 kašičice sode ili staviti malo sode na mokru spužvu pa istrljati, a potom oprati.


ČIŠĆENJE PESTICIDA NA LIMUNU

Treba vam limunska kora za kolače, a bojite se da je puna pesticida. Ne brinite, pesticide sa limuna možete skinuti tako što ćete stavite u 2 dcl kipeće vode šaku soli i 5-6 velikih kašika octa. Kad se voda ohladi u nju staviti limune 24 sata i dobro isprati spužvicom uz sodu bikarbonu. Nakon toga, vaš limun je sigurnan, bez pesticida. 


DASKA ZA REZANJE

Dasku za rezanje voća, povrća i mesa možete temeljito očistiti, tako što ćete je istrljati spužvicom sa mješavinom od jedne kašičice sode, jedne kašičice soli, pola limuna i vode. Potom isprati vrućom vodom.


ČIŠĆENJE PERILICE

Soda bikarbona djelotvorna je i za čišćenje vaše perilice, tako što ćete u nju staviti pola velike čajne šolje sode, i staviti na program ispiranje. Nakon ispiranja, vaša perilica će biti detaljno očišćena i blistava.


PRANJE POSUĐA

Ukoliko ručno perete vaše posuđe, u vodu možete dodati 3 kašičice sode, koja će omekšati i hidratizirati ruke, a suđu dati blistav sjaj i čistoću. 


ZAGORIJELE NASLAGE NA TAVI ILI ROŠTILJU

Sodom bikarbonom možete djelotvorno i lagano očistiti zagorijele naslaga na tavi ili roštilju, tako što ćete ih namazati mješavinom sode i vode i ostaviti 10 min ili preko noći da djeluje, te nakon toga spužvicom i vodom ukloniti prljavštinu. 


SMEĐE MRLJE NA KERAMIČKOM POSUĐU

Smeđe mrlje na keramičkom posuđu možete očistiti tako što ćete sodu pomiješati s vodom i istrljati plastičnom četkom. 

TAPECIRANI NAMJEŠTAJ ILI TAPETE

Tapecirani namještaj ili tapete, možete pošpricati sa mješavinom sode i vode i ostaviti da djeluje 10 minuta. Nakon toga usisati, a vaš namještaj će ostati čist i osvježen. 

                

ČETKE I ČEŠALJ

Pranje četki i češljeve iz higijenskih razloga preporučuje se jednom mjesečno u otopini sode i vode. 


MIRIS LUKA NA RUKAMA

Jako nam je neugodno kada nam ostane miris luka na rukama, a evo kako i da se toga riješite, istrljajte ruke s mješavinom sode i vode i pustite da vam ostoji par minuta, nakon toga ruke isperite pod toplim mlazom vode. 


KUHINJSKI ODLIJEV (SIFON) ZAČEPLJEN

Ukoliko vam je kuhinjski odlijev (sifon) sudopera začepljen, soda bikarbona vam i u tome može pomoći, tako što ćete u njega uliti (obavezno pratite redoslijed) jednu čajnu šolju sode, pola čajne šolje soli, a zatim nakon toga i šolju alkoholnog octa, te pustiti tako da odstoji. Nakon 10-15 minuta, kuhinjski sifon sudopera, isperite sa jednom litrom kipuće vode i nema više začepljenja do daljnjeg. 


NEUGODNI MIRISI U FRIŽIDERU

Da biste se riješili neugodnog mirisa u frižideru, u njega dodajte pola velike čajne šolje sode bikarbone, koja će upiti neugodan miris. 

                           

KANTA ZA SMEĆE SMRDI

Ukoliko vam kanta za smeće smrdi, dno kante možete posuti sa malo sode, koja će upiti neugodan miris.

Pripremila: Meliha Horić - Džanković

Instagram