Vesna Peričević Jacob: Bosanka koja je u Indiji postala uspjesna poslovna žena, princeza pilatesa i ličnost sa najviše stila


Vesna Peričević Jacob, Tuzlanka koju je ljubav odvela u Indiju prije deset godina, sa kćerkom Danielom provela je godišnji  odmor u Tuzli, gdje je punim srcem navijala za našu fudbalsku reprezentaciju. Vesna je razgovarala sa našom urednicom o nedavnim uspjesima u Indiji i emocijama koje je doživjela tokom nedavnog boravka u Tuzli. 
Nakon što je na velika vrata Vesna popularizirla fitnes u Delhiju, a njen fitnes-studio postao najpopularnije mjesto za vježbanje, gdje dolaze i mnoge slavne ličnosti, a lista čekanja je svakim danom sve duža, Vesna je u Indiju "donijela" i pilates. Ako uz to dodamo da su indijski mediji Vesni nedavno dodijelili laskave titule  "Princesa Pilatesa" i "Ličnost sa najviše stila u Delhiju", te da je objavila knjigu o samoodbrani "Fit to Fight" , koja je nakon vrlo kratkog vremena postala bestseler u Indiji, neće vam biti teško pogoditi zašto je Vesna uvrštena u našu rubriku "uspješne žene: žena sedmice". 


P: U aprilu ove godine Hindustani Times Vas je proglasio "Ličnošću sa najviše stila u Delhiju" . Kakva je bila Vaša rekacija kada ste saznali?


O: Nagrada Hindustan Times mi je došla potpuno neočekivano. Jako sam sretna jer, iako ovdje živim već dugi niz godina, ja ipak nisam rođena i odrasla ovdje, tako da mi je bilo izuzetno drago kao prvo da su me uvrstili na listu jednog takvog prominentnog događaja, a nakon toga kada sam proglašena i pobjednicom najveća sadisfakcija je bila da je ovo definitivna potvrda moga rada i prisustva u Delhijskom drustvu. Mislim da sam jedina strankinja koja je proglašena pobjednicom natječaja. 


P:  Krajem maja održali ste govor o svom desetogodšinjem putu "Od Bosne do Ličnosti sa najviše stila u Delhiju", u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Delhiju. Šta je za vas značio ovaj govor i kakve su bile rekacije prisutnih?O: Ovo je još jedan od prvih događaja koji su se desili. Naime, ja sam prva osoba u Indiji kojoj je Ambasada Bosne i Hercegovine ukazala ovakvu počast i oragnizovala jedno ovako divno druženje. Naš ambasador Dr.Sabit Subašić je želio i na ovaj način promovisati potencijal koji naša zemlja ima, pored prirodnih ljepota i u ljudskom kadru. Izuzetno sam ponosna i ganuta ovom počasti i da zahvaljujući mome radu ovdje imam priliku predstavljati našu zemlju na najbolji mogući način. Prisutne zvanice su bili diplomate iz užeg i šireg regiona a nakon oficijelog dijela smo svi opušteno razgovarali i uživali u tradicionalnoj bosanskoj trpezi koju sam lično spremila za ovu priliku.

P: Nedavno su Vas indijski mediji krunisali jos jednom laskavom titulom - "Princeza Pilatesa". Šta Vas je podstaklo da počnete da podučavate pilates u Indiji, koja ima hiljadama godina unazad dugu tradiciju bavljenja jogom? O: Pilates je potpuno promijenio moj život nakon ozbiljne sportske povrede (igrala sam košarku za KK "Jedinstvo Aida"), nakon što su mi ljekari rekli da se nikada vise neću moći ne samo baviti sportom, nego da ću imati problema i sa osnovnim pokretima kao sto su hodanje, penjanje i slično. Pilates me je potpuno oporavio i ja sam se potpuno posvetila širenju pilates filozofije i moga ličnog stila kojeg sam nazvala Vesna's Pilates Method koji ima za podlogu filozofiju pilates ali ne zanemaruje spiritualnu i emotivnu stranu ljudskog bića (potpuni wellness koncept) i koji se može koristiti kao potpuno samostalan sistem vježbanja, ali i kao podloga(temelj) za bilo koji drugi sistem, pa i za jogu, tako da mi je izuzetno drago kada sam u zemlji Joge prihvaćena i poznata kao pionir i ekpert u oblasti kojom se bavim. 
P: Prije nekoliko dana vratili ste se sa odmora u Bosni i Hercegovini. Kakvi su Vaši utisci nakon povratka iz Tuzle, s obzirom na to da su u posljednjih šest mjeseci tamo bile političke demonstracije, obimne poplave, a zatim i "fudbalaska groznica" ? 

O: Da, zaista je se puno toga izdešavalo u posljednjih šest mjeseci. Demonstacije su bile nešto što se "kuhalo" već dugo vremena. Žao mi je sto su se otele kontroli i što je imovina uništena i sve je poprimilo neki drugi smijer i izgubilo snagu koju je imalo na početku. Stravično je bilo vidjeti posljedice poplava (u Tuzlu sam stigla nekih 10tak dana nakon otvaranja puteva). Ljudsko stradanje me uvijek jako pogađa, a prirodne nepogode nas uvijek podsjećaju koliko je naš život zapravo krhak i da smo mi u biti, uprkos svoj tehnologiji koju posjedujemo zapravo još uvijek potpuno nemoćni i mali. Nadam se da će se solidarnost koju su ljudi pokazali jedni prema drugima nastaviti i nakon ovih dešavanja, tako da se nešto bolje može stvoriti iz svega ovoga. Što se tiče najvažnije sporedne stvari na svijetu-fudbala, prelijepo je bilo gledati utakmice u Tuzli i navijati za naš tim. Iako prema mnogima naš tim nije ispunio očekivanja, mislim da je ovo ipak veliki uspjeh za našu malu zemlju i prvi korak u pravome smijeru što se tiče nacionalnog sporta. U Indiju sam ponijela sve moguće navijačke rekvizite za buduće utakmice našega tima. P: Prošle godine objavili ste bestseler-knjigu "Fit To Fight" (Spremna za borbu"), koja govori o tehnikama samoodbrane i sigurnosnim mjerama za žene u Indiji, kako bi bile spremne da se odbrane od potencijalnih napadača. Kakva je siguronosna situacija za žene u BiH u usporedbi sa Indijom? Da li je i ženama u BiH potreban tečaj samoodbrane ili neka druga mjera predostrožnosti kada izlaze vani? 

O: Mislim da je ženama bilo gdje u svijetu potrebno osnovno znanje tehnika samoodbrane. Žene u Bosni su generalno govoreći sigurnije nego žene u Indiji, međutim to ne znači da su potpuno sigurne i zaštićene od svake moguće opasnosti, tako da je uvijek dobro primijeniti osnovne mjere predostrožnosti, obratiti pažnju na svoju okolinu, paziti gdje parkirati automobil, biti oprezna ukoliko se hoda u mraku ili u zabačenim mjestima, pripremiti ključ za ulazak u kuću/zgradu unaprijed ukoliko je kasno i uvijek vjerovati svojim instinktima, jer svi mi imamo to šesto čulo koje nas može upozoriti kada nešto nije onako kako treba..Razgovarala: Danijela J.V.

Instagram