Kako se našminkati za posebne prilike (savjeti profesionalne šminkerke)

Piše: Milica Ubović, profesionalni šminker

SMINKA ZA MATURU VJENCANJE POSEBNE PRILIKE

Bilo da je u pitanju velika, mala matura ili apsolventsko veče svaka od djevojaka će dati sve od sebe kako bi bila najljepša te večeri. Mnogo vremena provedemo tražeći odgovarajuću haljinu, cipele i frizuru. Sve više djevojaka posvećuje pažnju odabiru stila i kombinacije boja na svome licu.
Shodno tome evo nekoliko savjeta.

Ako se dvoumite da li treba ili ne, što se mene tiče slobodno koristite malo jaču i malo više šminke. Ipak je to svečanost i treba uz haljinu i frizuru koju nosite imati i adekvatnu šminku kako bi slika bila potpuna. Ko je još vidio tortu bez šlaga? ;)

- Puder - je obavezan jer će vam izjednačiti ten, eventualno prekriti neke nedostatke, izgledaćete svježije i pri odabiru pudera potrudite se da tražite boju sličnu boji vašeg tena, jer puder služi da bi se pokrli nedostaci, a ne da izgledamo preplanulo ili tamnije. To je najveća greška koju djevojke prave. Bolje biti i svjetlijeg tena pristojno našminkana, nego tamnija katastrofa! Ako nosite rolku ili neku toliko zatvorenu haljinu još bi i moglo proći, ali ako je haljina otvorena, narandžasto lice i bijeli vrat nikome neće biti privlačni. Slika će se vjerovatno naći negdje na internetu kao predmet ismijavanja. Ako želite da vam puder potraje malo duže na licu korisitite bazu/prajmer.


- Sjenke - Ako niste stručne u ovoj oblasti, nemojte pretjerivati sa bojama (plava, zelena, ljubičasta sjenka).


"Prirodne" boje uvijek mogu izgledati lijepo. Slobodno koristite sedef sjenke ako vam šminkanje ide od ruke. Sedef je ok u tim godinama i izgleda svečano. Ako niste stručne izbjegnite sedef da ne bi sijale na sve strane.

Čuveni SMOKEY EYES je mač sa dvije oštrice. Sama riječ kaže da je oko "zadimljeno" i ne znači da je oko (isključivo) crno.
Crna sjenka takodje može biti veoma zahtjevna za "početnike pa umjesto da izgledate ovako


ili ovako


izgledaćete ovako!


ili ovako


- Karmin - MOLIM VAS nemojte koristiti crveni ili rozi karmin u kombinaciji sa plavom, zelenom ili ljubičastom sjenkom!!!!! To NIKAKO ne može da izgleda dobro. Ako ste u dilemi, sa sjajem ne možete pogriješiti.

- Obrve - Internet i novi modni trendovi nam nameću razne novine, ali nismo svi spremni da ih ispratimo. Ako ne znate kako treba, bolje nemojte ništa raditi! 


NAOPAKO O.o- Konturisanje lica - Mnoge djevojke vide da treba staviti nešto bijelo i nešto braon na lice pa da se tu dobiju neke sjenke i da se izbijeli ispod očiju....


Pa na kraju dobijemo ovako nešto:Konturisanje lica se radi da bi se pokrili nedostaci (npr veliki i debeo nos, veliko čelo...) i nije isto za svako lice. Ako ne znate kako to treba da uradite, bolje se ne igrajte da ne biste istakli nedostatke još više.

Šminka ne mora po svaku cijenu da ide u kompletu sa haljinom i cipelama (plava ili zelena haljina, pa takva ista sjenka). Postoji šminka koja ide uz sve kombinacije.

Sa ovakvom šminkom ne možete pogrešiti. 
Šminka je tu da istakne našu ljepotu, a ne da napravi od nas predmet ismijavanja. 

Nadam se da će vam ovi savjeti bar malo pomoći. Ako ste i dalje u dilemi, jednostavno idite kod neke provjerene šminkerke i nemojte brinuti ;)

Instagram