Rahat lokum, povijest i receptIme Rahat lokum potiče od turskih istoimenih riječi, dakle rahat i lokum. One su vjerovatno adaptacija arapske sintagme koja znači ZADOVOLJSTVO ZA GRLO.

U suštini, Rahat lokum je vrsta slatkog deserta pihtijaste mase, koja se dobija od pirinačnog brašna, ili škrobnog, sa dodatkom šećera u prahu. 

Rahat lokum je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i Turskoj, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Grčkoj i Kipru.

Za dobijanje posebnih vrsta dodaju se pavlaka, razni sokovi, sirupi, ružin cvijet, čokolada, bademi, orasi, lješnjaci...

Proizvođači Rahat lokuma u Kipru su zaštitili ovu omiljenu slasticu i nazvali je Kiparski lokum.

Kažu da je ovu poslasticu kreirao Bekir Efendi koji se Istanbul doselio 1776. godine i tu otvorio slastičarnu. Iako u zemljama Bliskog istoka ima dugu tradiciju, Rahat lokum je osvojio zapad tek u 19. vijeku. Danas, Rahat lokum možete kupiti u raznim oblicima, različitog ukusa i u skoro svim zemljama svijeta.
Kod nas se tradicionalno služi uz kafu, čaj, a njegova konzumacija je nešto veća u vrijeme bajramskih i ramazanskih blagdana.
Ukoliko želite samo napraviti svoj Rahat lokum, evo i recepta.
Potrebno: 
   -   3 šolje šećera
   -   2.5 šolje vode
   -   8 šolja gustina
   -   1 šolja vode
   - 2 do 3 kašike ružine vodice, ili narandžinog soka, ili pola limuna, 
   -   po želji, orasi, bademi, lješnjaci, kokos...


Priprema:
U šerpi neka prokuha tri šolje šećera i dvije i pol šolje vode. Gustin pomiješati u šolji vode i lagano dodavati u prohuhali sirup.

Često miješati da se ne stvore grudvice, vatru smanjiti i kuhati još sat i po do dva dok smjesa ne bude toliko gusta da se teško odvaja od kašike.

U gotovu smjesu dodati sok od ruže, sjeckane orašaste plodove i istresti u kalup 20x20 u koji ste stavili gazu i posuli gustinom.

Staviti na hlađenje i nakon toga istresti na površinu koju ste posuli šećerom u prahu. Rezati na kockice i uvaljati po želji: šećer u prahu, kokos, čokolada, mljeveni orasi, bademi...

Prijatno.

Pripremila: Daniela Čomić

Instagram