Dvopek mafini: Recept prema principima hrono ishraneKada ste na hrono ishrani, najveća radost vam je doručak i vjerujem da svako po cijeli dan mašta šta bi interesantno moglo da se pojede sutra za doručak. Tako su kod mene jutros osvanuli moji specijalni mafini od hljeba koji bi trebalo da se tostira jer sadrži u sebi kvasac.

Hljeb mora biti svjež, nikako suh jer se neće moći sa oklagijom istanjiti, jer će se mrviti i kidati. Trebalo bi da 3 parčeta budu dovoljna za jednu osobu.Za ovaj recept sam koristila:


- 6 parčadi (shniti) hljeba
- 120 gr kuhane šunke
- 300 ml belanca - biber
- 1 kašiku sjeckanog svježeg vlascaDa bi se lijepo složili u modlu za mafine treba ih sa nžzem prerezati kao što vidite na slici, jer tako će se oformiti latice u modli. Središnji dio hljeba bi trebao da ostane cijeli za prečnik dna od modle kako bi se lakše filovalo.
Na ovoj slici se lijepo vidi kako treba da se složi hljeb u modli da bi se dobile latice.

Isijecite šunku na kockice. Ja sam koristila stisnjenu šunku jer ona je najmanje slana. Rasporedila sam da bude u svaku ružu podjednako ista količina


Preko šunke sam posula malo bibera i rasporedila sjeckanog vlasca. Sa velikom pipetom sam u svaku usula po 50 ml bjelanca. Da napomenem, može da se koristi i cijelo jaje i to bi bilo još lakše, jer bi se u svaku ružu ubacilo po jedno jaje, ali ja ne konzumiram žumanca iz ličnih zdravstvenih razloga, pa zato kod mene ima samo bjelanca.
Pošto koristim silikonske modle, ne mogu ih stviti u rerni na jačoj temperaturi od 210 C. U zagrojanoj rerni na 210 C sam pekla sve dok odozgo nisu sva bjelanca pobijelila i krajevi hljeba porumenili. Svaka rerna drugačije peče, pa ne bi baš precizirala da je to vrijeme od 20 minuta, ali dovoljno je vidite da su bjelanca bijela i doručak je gotov.


Ja sam ih jela sa paradajzom, jer se mliječno i jaja ne kombinuju, osim u složenim jelima. Uskoro će biti recept gdje će biti i jaje i mliječno, pa će vam biti lakše da shvatite koja su to složena jela.

PišeJadranka Blažić


O autorici:Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram