Intervju sa "Cyber Bosankom" - Hanom Kazazović


Pisanje bloga izgradilo mi je samopouzdanje, donijelo zaposlenje i nova poznanstva!1) Kako je i kada nastao blog "CyberBosanka" i zašto baš to ime?


Blog Cyber Bosanka je nastao u maju 2009. godine, nakon nekoliko godina pisanja blogova pod pseudonimom na nekim drugim lokacijama. Osjetila sam potrebu da počnem pisati posvećenije i redovnije, ali pod svojim imenom. Nekako sam tada prepoznala prednosti ličnog brendiranja u internet svijetu, a prvi korak ka tome je upravo to pisanje pod svojim imenom, tako da je od početka bilo Cyber Bosanka – Hana Kazazović.

Zašto Cyber Bosanka? Ja na blogu imam napisano to objašnjenje u dijelu Ko je Cyber Bosanka. U suštini je to opis onog ko sam i kakva sam. Nick “cyberbosanka” je nastao spontano dok sam razmišljala o tome kako da se nazovem, opet sa ciljem tog ličnog brendiranja. Bosanka sam po rođenju i osobinama, a Cyber je također važan dio mog identiteta i načina života.

2) Šta je bio tvoj motiv za pisanje bloga "CyberBosanka"?


Ja volim pisanje i uvijek sam se najviše pronalazila u pisanju. Svidjela mi se mogućnost dobijanja skoro istovremene reakcije na pisanje odmah nakon objavljivanja teksta i to je ono zbog čega volim internet. Ujedno sam osjećala potrebu da svoja razmišljanja i stavove predstavim negdje i da se povežem sa ljudima koji slično razmišljaju. To je presudilo u odluci o pokretanju bloga.

3) Kakva ti je iskustva donijelo pisanje bloga?


Prije svega mi je pisanje bloga pomoglo u podizanju samopouzdanja. Dobila sam priliku da me neko upozna kroz ono što “govorim”, a ne recimo na osnovu frizure ili odjeće koju imam. Inače sam prilično povučena osoba i u društvu uvijek najmanje pričam, pa mi je blog pomogao da budem “glasnija”.

Blog mi je također pomogao da nađem današnje zaposlenje jer sam pisala o temama koje su me preporučile poslodavcu. Nisam imala klasični intervju za posao a samo blog mi je bio CV. Također sam kroz blogovanje upoznala mnogo zanimljivih ljudi jer sam posjetila dosta konferencija o internetu kao službeni bloger. U suštini, puno toga sam dobila, a imam osjećaj da sam na neki način tek na početku.

4) Smatraš li da je blog važan za javno mnijenje u BiH?


Sve zavisi kakav blog je u pitanju, odnosno kojim temama se bavi. Može biti važan, a ne mora. Blogovi koji se bave društveno-političkim temama mogu uticati na javno mnijenje svakako. Neki drugi opet mogu biti veoma čitani i popularni a da ne moraju imati neku važnost.

5) Koje blogove ti pratiš?


Ja u principu pratim zaista puno blogova, ne samo u regionu nego iz čitavog svijeta. I sad me strah nabrajati jer bi to moglo potrajati a opet bih sigurno nekog propustila. Možda nekad napišem post – preporuku sa svim tim blogovima, ako uspijem a da i on ne bude predug.

6) Ima li nešto što bi ti voljela da si znala kada si tek počela da blogaš?


U suštini mi nije žao što sam sve o blogu učila sama i isprobavala na svojoj koži. U početku sam gutala sve tekstove na temu blogovanja, primjenjujući na sebi sve ono što mi se na neki način činilo korisnim ili zanimljivim. Prije nekog vremena sam za Prime blog napisala tekst sa savjetima za blogere početnike, pa možda nekome bude od koristi - 40 savjeta za blogere – šta je bitno kod bloga, kako pisati i promovisati blog

7) Kako bi najkraće opisala ko je ličnost iza bloga "CB"?


Onako kako se inače potpisujem na svom blogu i ostalim internet lokacijama: zaljubljenik u internet i društvene mreže. Radoznala i uvijek raspoložena za lično usavršavanje. Životni moto - Budi otvorenog uma. Ne radi drugima ono što ne želiš da drugi rade tebi.


Hanin rad možete pratiti na njenom blogu www.cyberbosanka.me , na kojem možete i besplatno preuzeti njenu e-knjigu "Internet za početnike u 13 lekcija", koju od srca preporucujemo kao koristan priručnik za korištenje interneta i izgradnju svog imidža u virtuelnom svijetu (zapamtite, danas vas svako može "pro-googl-ati")!


Razgovarala: Danijela J.V.

Instagram