Kako nanijeti kanu na kožu i gdje je nabaviti kod nas?

Kana se od davnina na Dalekom Istoku, Pkaistanu, Indiji, Egiptu koristi za bojenje kose i tetoviranje kože i bojenje noktiju. Kana je poznata po svom blagotvornom djelovanju, jer jača korijen kose i daruje kosi visoki sjaj, uz istodobno nijansiranje kose lijepom bakreno-crvenom bojom. Koži daje prelijepu crvenkasto-smeđu boju, što su žene još od davnina koristile kako bi svoje ruke ukrasile zanimljivim i ženstvenim dizajnima. 
Prema tradicionalnoj indijskoj medicini Ayurvedi, kana ima rashlađujuće djelovanje, stoga bojenje kose i kože kanom "hladu glavu", umiruje, istodobno njegujući kožu i kosu. Za razliku od permanetnih tetovaža tintom koja sadrži emtalne čestice, te trajno ostavlja ožiljka na koži, koji se može otkloniti samo laserskim zahvatom ili hiruski, kana se spontano briše sama, te traje deset do petnaest dana.Nokte i kožu kanom je bojila i poznata egipatska kraljica Kleopatra, prema mnogima, jedna od najljepših žena u historiji. Kana daje noktima crvenkasto-smeđu boju i sama se briše (za razliku od indutrijskih lakova za nokte, za cije je odstranjivanje potreban indutrijski odstranjivač koji štetno djeluje na zdravlje disnih puteva). 


Listovi kane suše se na suncu, a zatim drobe u zeleni prah, koji se može pomiješati sa drugim biljkama (listovima crnog čaja, hibiskusom, indigom...), kako bi se dobile različite nijanse boje (intenzivna crvena, plavičasta, crna...). Kana se nanosi direktno na koži pomoću tanke tube i ostavlja na koži dva sata (ili duže za trajniju boju). Da bi boja bila intenzivnija, premažuje se smjesom od šećera i limuna. 


Cijelo vrijeme dok se dizajn kane suši na koži, a boja upija u pigment kože, djevojke i žene miruju, ne pomjerajući ruke i stopala, kako bi dizajn ostao netaknut. Najčešće se boja nanosi na kožu ruku, podlaktice i stopala, pa čak i potkoljenica i leđa.


U Indiji i zemljama Bliskog Istoka, cjelodnevno bojenje kože nezaobilazan je i važan ritual, na kojem prisustvuju sve djevojke iz mladine porodice, kao i njene prijateljice. Djevojke plešu, jedna drugoj boje kožu kanom, crtajući pri tome divne dizajne, pjevaju i posmatraju kako rukom umjentika kana-majstor iscrtava tradiconlani dizajn kane za mlade, koji zahtijeva mirnu ruku, osječaj za umjetnost i simetriju, te mnogo kreativnosti. 


Nakon što se nakon sati i sati mirovanja kana odstrani sa ruku, otkriva se dizajn, koji mlada s ponosom pokazuje znatiželjnim prijateljicama i sestrama. U indisjkoj tradiciji običaj je da mlada ispiše ime svoga muža na unutrašnjoj strani dlanova.


Kana-dizajn posebno lijepo i raksosno izgleda u kombinaciji sa nakitom i odjećom koju mlada nosi na dan vjenčanja. Kana-dizajn koji se nazire ispod staklenih i zlatnih narukvica izgleda gotovo čarobno. Mladu krasi poseban tradicionalni, komplekasn dizajn koji se crta na dan vjenčanja, a sve ostale žene koje prisutvuju vjenčanju također imaju iscrtane ruke, sa nešto jednostavnijim dizajnom (cvijeće, paun, srtiće, tačkice, lozice...).


Dan vjenčanja je poseban za svaku mladu, a cjelodnevno uljepšavanje kože ruku i stopala ritual je koji uveliko doprinosi ljepoti mlade na njen "najvažniji dan u životu". U nekim pokrajinama u Indiji i mladoženja boji ruke i stoopala kanom, sto, kako se vjeruje, donosi pozitivnu energiju na taj dan.


Osim u Indiji, crtanje kanom popularan je ritual uljepšavanja i u zemljama Bliskog Istoka, a na dan vjenčanja, kana je nazobilazan ritual. U islamskoj tradiciji, bojenje kože, noktiu i kose kanom se smatra poželjnim ritualom uljepšavana za ženu.


Bojene kože i kose kanom postaje sve popularnije i na Zapadu, kako se širi istočnačka orijantalna, te indijska kultura, a i zbog sve većeg broja medicinskih istraživanja koja potrvrđuju štetan učinak industrijakih odstranivača lakova za note i boja za kosu za zdravlje. Kana je 100% prirodna boja za uljepšavanje, bez ikakavih štetnih posljedica, a čak štaviše, njeguje vlasi, korijen kose, kožu i nokte i svojim rashlađujućim djelovanjem umiruje um. Ispire se sama i nije je potrebno izbelivati, niti prebojavati, kao ni odstranjivati s kože sto štedi vrijeme i novac, kao i zdravlje kose i kože.


Kana se može koristiti kao prirodna i privremena alternativa za tetovaže, koje su izuzetno bolne, skupe i trajne, a za odstranjivanje zahtijevaju skup i zahtjevan medicinski tretman. Tetovaža kanom je prirodna, odstranjuje se sama i ne nanosi štetu koži, već je naprotiv njeguje. U zemljama Bliskog Istoka, Indiji, Pakistanu, Egiptu... crteže kane za posebne prilike crtaju kana-majstori. Djevojke same jedna drugoj također crtaju prelijepe dizajne, no za za to su potrebne godine prakse i vježbanja. Možete pogledati neke od dizajna koji vam se dopadaju na internetu (neka za početak bude jednostavan) i pokušati ga kopirati. Također, možete odnijeti vašu kana-smjesu majstoru za tetovaže. Dobra vijest je da su na tržistu dostupni i šabloni za crtanje kane, sa kojima je vrlo jednostavno nanijeti kanu.


Srećom, kod nas su smjese kane za crtanje malo po malo sve vise dostupne, po vrlo povoljnim cijenama, u svim trgovinama gdje mozete pronaci proizvode za uljepsavanje i Egipta ili Indije, kao i kod individualnih prodavaca slicnih proizvoda. Mi vam preporucujemo da posjetite ovu stranicu i kvalitetnu kanu nabavite ovdje.

Piše: Danijela J. V.

Instagram