Lepine od ovsenih (zobenih) mekinja: Recept prema principima hrono ishrane


Lepine od ovsenih (zobenih) mekinja: vruće, ukusne i zdrave... 


Za ovaj recept sam koristila:

- 2 jajeta
- 70 gr ovsenih mekinja
- 50 gr mladog sira
- so ako sir nije posoljen- malo praška za pecivo

Priprema:
Sve sastojke sjediniti u kompaktnu masu. Ja sam ih pekla u kalupe za mafine, ali može i da se poreda na papiru za pečenje. Od ove mase sam dobila 4 lepinjice. Možete kašikom da vadite, a ja sam mokrim dlanovima oformila loptu pa spustla u kalup. Pekla sam u silikonskom kalupu, pa je temperatura bila 210 C. Vrijeme pečenja ne znam da preciziram, jer zavisi kome će koliko buti gusto tijesto, ali ja sam izvadila iz rerne kada se nije lijepila drvena čackalica kroz sredinu lepinice.


Lepinice su iznenađujuće meke i rastresite, jer ovsene mekinje se idealno slažu sa sirom. Ja sam ih prerezala na pola i filovala kao sendvič.

Napomenula bih da ovo spada u složena jela, pa sam zato sebi dozvolila da budu jaja i sir zajedno. To ne bi trebalo često raditi, ali eto ako vam se prohte jednom u 10 dana da pojedete neko jelo gdje mora da ide jaje i sir, priuštite to sebi.

PišeJadranka Blažić

O autorici:Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram