Šta je to hrono ishrana i kako jesti hronovski?


Program hrono ishrane (HI) je jedinstven jer prema iskustvima mnogih pomaže svakom čovjeku da ostvari svoju idealnu težinu i da uz to poboljša kvalitet zdravlja. Hrono je u Srbiji registrovan 2009. godine pod nazivom HRONO ISHRANA Dr GIFING i podrazumijeva sljedeća pravila kombinovanja i restrikcija u hrani:
- Obavezno je jesti ujutro obrok bogat životinjskim masnoćama i sporovarećim ugljenim hidratima (cerealije – hljeb, žitarice)

- Između svakog obroka trebalo bi da prođe najmanje 3, a idealno je više od 4 sata.

- Ne postoje ograničenja u količini unosa hrane, jer se samo određena hrana uzima u određeno doba dana


- Zabranjen je unos svih gaziranih pića koja sadrže šećere ili vještačke zaslađivače (Coca Cola, Sprite, Tonic, Fanta, Coca Cola zero, energetska pića, zaslađeni voćni sokovi i drugo)

- Ne preporučuje se kombinovanje proteina i ugljenih hidrata za ručak i večeru, ovo je moguće samo ujutro za doručak

- Zabranjene su sve vrste « grickalica » između obroka (SVE, izuzev badema)

- Voće i suho voće se ne jede ujutro, niti uveče, kao ni slatkiši – čokolada na primjer, već samo između 16 i 18 sati, po zimskom računanju vremena (znači od 17 do 19 sati po ljetnjem računanju vremena)

- Tjestenina se ne smije jesti uveče (paste, pica, hljeb, sendviči, pite, gibanice..)

- Hljeb, tjestenine, pirinač i skrobna povrća (pasulj, grašak) se jedu najkasnije do 15 sati

- Kravlje mlijeko nije hrana koju ljudi mogu variti, a iako se i dalje oko toga polemiše danas u svijetu, hrono ishrana ga u potpunosti zabranjuje, ne pije se, niti se stavlja u kafu. Dozvoljeno je mlijeko koristiti ponekad u nekim kuhanim jelima, a kiselo mlijeko i sirevi su dozvoljeni

- Margarin, biljni sirevi (osim tofu – sojinog sira), biljna pavlaka, biljni šlag, pekarska peciva, kao što su pogačice, kroasani itd su takozvane trans-masti i hrono ishrana ne dozvoljava upotrebu ovih namirnica.


Razmišljala sam na koji način da vam približim kako izgleda zaista jedan moj HRONO DAN i mislim da je ovo najjednostavniji način. 

Restrikcija traje minimum 28 dana (4 nedjelje). To je vrijeme kada je organizmu dovoljno da se očisti od toksina. Lično za moj organizam je najbitnije da ga oslobodim od bijelog šećera, bijelog brašna i da naučim kako se koje namirnice konzumiraju u koje doba dana. Za druge je isto jako bitno da u tom periodu nauče u koje vrijeme da popiju kafu (ja nikad u životu nisam pila kafu), koliko i koju vrstu. Da isto tako nauče pušači, kada nikako nije dobro da zapale cigaretu. 

Dan počinjem sa čašom mlake vode i malo nacijeđenog limuna. Pokušavam da ispoštujem fizičku aktivnost i hodam u mjestu 1/2h, jer to mi jedino što ja mogu sa mojom nogom da odradim. Posle toga popijem još jednu čašu ali biljnog čaja i poslije toga počinjem da spremam sebi doručak. Dok spremim doručak i uradim fotografije, prošlo je 1/2h i doručak može da počne. Posle doručka, kada prođe pola sata popijem svoju terapiju sa čašom vode. Doručak mora da bude obilan i poželjno je da ima obavezno ugljeni hidrat u vidu hljeba koji je po principima HI (hrono ishrane), puter, neko lagano meso ili jaja i salatica. Nikako nije dobro da se bude gladan do ručka, i zbog toga je poželjno da doručak bude obilan, jer treba izdržati 5-5,5 sati bez hrane, jer nema nikakvog grickanja između obroka. U periodu od mjesec dana postavljanja mojih fotografija imaćete uvid kako bi to trebali da izgledaju obroci. 


Meso i hljeb bi trebalo da imate svaki dan za doručak, a mliječno 3-4 puta nedjeljno, jaja cijela 8 komada, bjelanca neograničeno. U mliječno spadaju samo kiselo mlijeko (najbolje sami da ga spremate, jer nije poželjno da u njemu bude šećer, skrob i razni aditivi), mlad sir i mlada mocarela. Ništa drugo od mliječnog ne bi trebalo da konzumirate. Hljeb i mliječno se konzumira samo za doručak.

Ručak može da bude jako fin i raznovrstan ako pustite masti na volju i naučite da kombinujete namirnice. Poželjno je da u jednom obroku bude neko jače crveno meso, povrće sirovo ili kuhano i salata obavezno. Također treba da se popije čaj ili čaša vode (nikako hladna iz frižidera) 1/2h prije i poslije ručka. Ručak jedite onoliko koliko mislite da će vam biti dovoljno do večere. Nikako nije dobro da budete gladni između obroka, jer onda tijelo počne da troši mišice, a čuva masti. 

Večera je jednostavna i lagana. Bukvalno bi mogla biti samo reda radi, ali možete isto da pojedete količinu koja vam je potrebna da utolite glad. Neka bude što jednostavnija, jedan lagani protein i neko zeleno, žuto ili bijelo povrće. Može to da bude bjelance, bijelo meso, riba... Za večeru se ne jede ništa od crvenog povrća, jer crveno povrće ima veći GI (glikemijski indeks). Nikako ne idete na spavanje odmah poslije večere, neka prođe bar 1,5h.

Da ponovim, posmatrajući fotografije po obrocima, vrlo brzo ćete shvatiti kako šta iskombinovati. U narednom tesktu, opisaću vam posebno dane restrikcije, sa mojim iskutvom, detaljima o prehrani, te fotografijama kombinacije jela. Piše: Jadranka Blažić

O autorici:Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je doneo u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram