Kohl (surma): Prirodni tuš koji njeguje oči i štiti ih od iritacija


Surma, odnosno kohl ili kajal je drevna kozmetika za oči, koju su koristile i neke od najpoznatijih i najljpših žena u historiji, poput egipatskih kraljica Nefertiti i Kleopatre. Pravi se od potpuno prirodnih sastojaka i zdrava je za oči. Jača i čisti oči od stranih čestica i zagađenja, hladi oči, kao i naglašava njihov izgled i štiti od odsjaja Sunca.

Originalno potiče sa Istoka i tamo je upotrebljavaju i muškarci i žene i djeca. Do danas, njena popularnost nije umanjena u Zemljama Bliskog Istoka, Indiji, Egiptu, Pakistanu... Surma je uz ruž za usne, osnovna kozmetika za djevojke i žene iz ovih zemalja i pomaže im da istaknu lijepe, bademaste oči. Izrazito je postojana i ne briše se tokom dana, a kvalitetnu surmu čak ni suze ne ispiraju.


Osnovna funkcija je da zaštiti oči od iritacije izazvane prašinom, vjetrom i suncem. Kasnije je postala dio estetike šminkanja. Od davnina žene su svoje oči činile zavodljivim i misterioznim, tako što su ga ocrtavale crnim kohl-om. 

U Indiji majke od rođenja na dječije oči nanose surmu, kako bi im pomogla u izoštravanju vida, zaštitila njihove osjetljive oči od sunca. Budući da je surma potpuno prirodna, može se nanositi čak i na dječije oči. 


Danas je na tržištu dostupan industrijski kreiran tekući crni tuš i olovke za oči, no budući da je surma 100% prirodna, mnogo je bolja alternativa tušu, budući da ne izaziva iritacije oka, alergijske rekacije, te njeguje oči i izoštrava vid.


Piše: Danijela J. V.

Instagram