Sva raskoš indijskog nakita

indijski nakit indija ljepota indijka

Indijke se smatraju za najljepše žene na svijetu. Jedan od razloga za to bez sumnje je prelijepi nakit koje svakodnevno nose. 

Nakit za žene u Indiji ima posebnu vrijednost, a kao se na Zapadu "čovjek po odijelu poznaje" tako se u Indiji bogatstvo i status žene u društvu poznaje po nakitu koji ona nosi.

Vjenčanje je za žene u indiji poseban dan, budući da dobijaju mnoštvo nakita kao poklon od roditelja i suprugove porodice, koje će nositi tokom svog bračnog zivota. Nakit koje udate i neudate žene nose upečatljivo se razlikuje i po njemu možete reci da li je žena u braku ili ne.


Udate žene ne izlaze bez crvene tačke između obrva (bindi), minđuša, lančića koje nose samo udate žene (mangal-sutre), staklenih narukvica, zlatnog prstenja, nanogvica, te srebrnog prstena na nožnom kažiprstu.


Indijski nakit prelijepo zigleda u kombinaciji sa tradicionalnom indisjkom nošnjom - sarijem. Svaki detalj nakita izrađuje se sa dosta pažnje i posvećenosti, a kakvoća i skupoća nakita odaje durštveni status porodice iz koje žena dolazi. 


Indijski nakit je "bogat" bojama, zlatom i dragim kamenjem, te "težak" za nositi, no Indijke ga nose bez problema. Nakit za posebne prilike može da bude težak i više od kilograma težine. Težak nakit također je jedan od prepozantljivih statusnih simbola u društvu, a djevojke sa čežnjom iščekuju dan svog vjenčanja, kako bi mogle nositi prekrasni, težak i "bogat" nakit.


Na dan vjenčanja, mlade nose veliku okruglu minđusu, prikačenu za nosnicu. Za razliku do zapadnjačke kulture, gdje se minđuša u nosu smatra "pobunjeničkim, modernim" trendom, u indiji svaka žena i mlada djevojka nosi minđušu u nosu (koja je diskretna i napravljena od zlata, često ukrašena dijamantom ili biserom), a za posebne prilike poput vjenčanja, nose veliku okruglu halku.


Staklene narukvice prepoznatljvi su nakit da svake udate žene u Indiji. Staklene narukvice ukrašene su prelijepim, svjetlucavim kamenjem i dostupne u različitim bojama (obavezno se boja sarija slaže sa bojom narukvica). Staklene narukvice mogu se lako razbiti, pa i posjeći ženu, no Indijke ih nose bez problema i čak sa njima obavljaju kučne poslove. 


Mlada za dan vjenčanja izgleda posebno i raskošno, sa luksuznim nakitom. na čelu se nosi privjesak, koji se zakači na kosu i dolazi u paru sa minđusama i lancima. Narukvice koje nose nove mlade su izrađene od slonovace i nose ih samo tek udate žene. Po narukvicama od slonovače širom Indije možete prepoznati tek udatu ženu. Na rukama se nose narukvice koje su lancicem spojene za prstenje.


nanogvice su također dio obaveznog nakita za udate žene u Indiji i uglavnom su izrađene od srebra. Tekse narukvice, koje zveckaju nose tek udate žene, a obavezan su dio nakita i na dan vjenčanja, kada prelijepo izgledaju u kombinaciji sa kožom ručno iscrtanom kanom (kako tetovirati kožu kanom možete pročitati ovdje). Prsten na nožnom kažiprstu obavezan je za udate žene, koje ga nose tokom cijelog bračnog života i izrađen je od srebra.


Koliko je u Indiji popularno zlato pokazuje i nova reklamna kampanja tvornice nakita "Kalyan" koja je za ovu kampanju izradila haljinu od narukvica od cistog zlata, a nosila ju je prleijepa glumica i bivša Miss Universe Ashwaria (Rai) Bachchan.

Piše: Danijela J. V.

Instagram