Tradicionalna indijska nošnja (sari) : Raskoš boja i ljepote


Tradicionalna indijska nošnja - sari - prepoznatljivi je simol Indije i prelijepih Indijki. Sariji se izrađuju u različitim teksturama i bojama, a po dezenu i materijalu od kojega je izrađen možete prepoznati da li je žena udata ili nije, iz koje društvene klase dolazi, njen materijalni status, čak i odrediti mjesto odakle žena dolazi (budući da se sariji razlikuju u različitim indijskim pokrajinama).
Sari je najsvećanija a ujedno i svakidašnja odjeća svake Indijke. Sari se nosi svakodnevno, u posebnim prilikama, pa i na posao (sari se smatra formalnom odjecom u Indiji i nose ga žene na značajnim političkim funkcijama, žene koje rade u važnim institucijama, čak i policajke). Sari je komad svile dugačak šest metara, koji se kružno omota oko podsuknje, a gornji dio se prebaci preko ramena i prsluceta (koji se izrađuje od istog materijala kao i sari).


Teški sariji, sa odsta izvezenih detalja i kamenja najčešće nose tek udate žene i ovakvi sariji su popularni za obući u posebnim prilikama, poput vjenčanja, festivala... Sari je tradicionalan a ujendo i moderan odjevni predmet. Prema starim indisjkim običajima, nova mlada prvobitno nakon sklapanja braka obavezno nosi sari.


Uz svaki sari obavezan je nakit koji se slaže sa sarijem, a nakit uključuje lanac, minđuše i staklene narukvice, koje su iste boje kao i sari (ukoliko je sari više boja narukvice su također višebojne). 
Piše: Danijela J. Vaislay

Instagram