Tuzlanska škola za trudniceŠkola za trudnice počela je sa radom 2002.godine i bila je ideja mladih ginekologa koji su došli sa specijalizacije,  da čin rađanja ne bude trauma za trudnicu. Naime, niko do tada nije baš vodio računa kako će ženama biti kada dođu, kada prvi put uđu u rađaonu. Žene različitog stepena obrazovanja dođu u zdravstvenu ustanovu  i one znaju da je porod jednako bol, da je to vezano za traumu i čuju razne, nekada strašne, priče.


Mladi ginekolozi željeli su da ostave traga, kako u ustanovi u kojoj rade tako i u svom gradu. Osnivači su bili doktorica Ađajlić Amela, doktorica Amra Habibović, a sve je to prihvatio, podržao, pomogao i ostvario zajedno s njima profesor Balić.

Škola za trudnice je BESPLATNA.  


Trudnica kod koje je trudnoća rizična, ne radi fizičke vježbe, ali radi vježbe relaksacije, uvježbava tehnike disanja i prisustvuje predavanju. 


Škola traje četiri sata teorijskog dijela  i četiri sata vježbi (raspoređeni u četiri termina tokom jednog mjeseca). Predavanja i vježbe su utorkom, od 13 do 15 h.
Školu za trudnice vode i ostali specijalisti, koji su napravili program sastavljen od teorijskog djela i djela sa vježbama. Teorijski dio je podijeljen u četiri cjeline. 

Prvo predavanje odnosi se  na nadzor trudnoće (značaj psihofizičke pripreme za trudnicu, promjene u trudnoći, princip i način rada savjetovališta za trudnice). Drugi čas vezan je za savjetovanje trudnica (pravilna ishrana , higijena).  Treći čas o porođaju, samom činu (normalan porođaj, porodilište, kolor-dopler-pregled). Četvrti čas je o babinama i dojenju (značaj dojenja, kontrola nakon porođaja, menstuacije nakon porođaja).


Trudnica Asmira Zeljković , prvi je put u školi  za trudnice, zadovoljna je predavanjima, onim što je čula, posebno tehnikama relaksacije odnosno opuštanja.  Nakon završenog časa bila je pozitvnija, veselija i zadovoljnija. "Prvi put sam ovdje, jako mi je lijepo dijelimo zajednička iskustva o trudnoći, težini i sl. Čula sam nešto što prije nisam znala, na primjer šta je trebalo odradit od pretraga", kaže Zeljković.Još jedna trudnica Selma Čamdžić, prvi je puta posjetila školu za trudnice i ne krije svoje zadovoljstvo u svakom smislu. "Zadovoljna sam Školom za trudnice. Također i ja sam prvi put ovdje, lijepo  se družimo, upoznala sam dosta trudnica razmijenile smo savjete iskustva koja će mi nam potrebna", kaže Čamdžić.


"To su četiri teorijske cjeline, nastojali  smo da u sat vremena iz svakog tog djela na što pristupačniji način, pomognemo trudnicama  da shvate šta se dešava u početku trudnoće, kako treba da se ponašaju i koje će kontrole biti", predlaže doktorica Amra Habibović, specijalist ginekologije i akušerstva, koja radi u Domu zdravlja Tuzla.

"Svi se mi bojimo nepoznatih stvari, ako vi trudnicu koja nema pojma šta je porod, ali zna čula je od majke, bake, žene iz  komšiluka da to boli. Imat će u mozgu, 'Aha čim mi počinju bolovi ja moram da galamim, ja moram da zovem upomoć', sve te nepotrebne radnje. Kada ona u svakom momentu zna šta joj se dešava, od kako da pređe prag porođajne sale, pa do samog poroda, samog čina rađanja napinjanja i tako dalje. Ona će znati šta joj se dešava, bit će u mozgu, sve će vrijeme to pratiti i mi smo nastojali da ih upoznamo s tim", kaže Habibović.

Drugi sat je rezerviran za psihofizičku pripremu, vježbe relaksacije,  vježbe disanja, vježbe opuštanja mišića karlice, po nekim principima joge. Trudnice vježbaju da osjete kako će izgledati u samom porodu, način opuštanja, šta treba da urade kako bi sebi olakšale porođaj. Sve to je  zamišljeno na bazi oslobađanja  podsjeti  od nekakve veze porod jednako bol.

"Radili smo jedan rad, rad o tome da smo dokazali da su žene koje su prošle kroz školu za trudnice imale u daleko većem procentu manje carskih rezova, nego žene koje nisu prošle", napominje Habibović.

"Mi smo to objasnili time što žena kad poznaje šta joj se dešava neće biti u onoj panici, a panika vam zna nekad stvoriti opstrukciju u samom rađanju, ako žena  nepravilno diše ako se sve to dešava nekako nasilno ona ima doživljaj da je to neko nasilje, dolazi do obrnutih kontrakcija, do neotvaranja daljeg grlića-koči se porod.  A kad se koči porod produžava se vrijeme trajanja porođaja beba pati a žena je u opasnosti po svoje zdravlje", dodaje Habibović.
Pohađanje časova u školama za trudnice, redovne posjete doktoru, čitanje knjiga i razgovori sa iskusnijim roditeljima dobra su priprema za rođenje vaše bebe. Drage i buduće mame preporučujemo vam da idete u školu za trudnice, jer ćete time sebi olakšati porođaj bez stresa.


Razgovarala: Mediha Horić Aličić

Instagram