Američki plakari – stvari koje treba znati

americki plakar

Ukoliko želite da u potpunosti iskoristite prostor u svom stanu, a da pri tome postignete idealno estetsko rešenje, američki plakati, tj. plakati po mjeri mogu biti pravo i zanimljivo rešenje za enterijer vašeg stana. Pored elegantnog i modernog izgleda, američki plakari nude ogroman prostor za odlaganje stvari.

Američki plakari su najbolje rešenje ukoliko želite da:

•    Pregradite određeni prostor u svom domu.

•    Sakrijete ili zaklonite neki stari dio namještaja.

•    Neiskorišćene uglove u svom domu pretvorite u prostore gdje ćete odložiti sve što želite.Unutrašnjost jednog američkog plakara organizovana je tako da raspored elemenata može biti u raznim varijantama, koje može birati sam kupac. Istovremeno, kupac može birati da li će američki plakar biti sa leđima ili bez. U slučaju da se plakar izrađuje sa leđima, koristi se lesonit.

Standardne varijante američkih plakara podrazumevaju:

•    Vrata koja su klizna i postavljaju se po cijeloj dužini od plafona do poda.
•    Unutrašnji prostor koji ima police, fijoke i garderober šipke.

U dodatnu opremu kojom se može ispuniti unutrašnji prostor svakog američkog plakara spadaju:

•    Razne sijalice i druga rasvjeta
•    Držač za kravate i pantalone
•    Lift za garderobu

Osnovne prednosti američkih plakara:

Izrađuju se po mjeri i pružaju maksimalno iskorišten prostor.

Kako god želite da vaš plakar izgleda, izbor preko 200 vrsta dezena od medijapana u preko hiljadu boja i nijansi će vam omogućiti da pronađete idealan izgled. Ukoliko želite, vaš plakar može biti urađen kako od peskiranog stakla, obojenog stakla, tako može biti i obložen ogromnim ogledalima, što je naročito preporučljivo za manje prostore jer daje vizualni utisak većeg prostora. Ukoliko, kojim slučajem ne možete da se odlučite, arhitekte u specijalizovanim salonima za izradu namještaja po meri će vam pomoći da odaberete najbolje rešenje.


U odnosu na klasične ormane, američki plakari ne zahtevaju postavljanje leđa od lesonita već se direktno montiraju na zid, pa se tako u prostoru između zida i plakara ne skuplja prašina, buđ ili bube i pauci. Kod klasičnih plakara “leđa” od lesonita služe za učvršćivanje same konstrukcije jer se ovi plakari ne vezuju za zid već slobodno stoje.

Klizna vrata kod američkih plakara u potpunosti zatvaraju kompletnu unutrašnjost plakara što onemogućava prašini da dospje u unutrašnjost ili da se skuplja na plafonu.

• Američki plakari imaju izuzetno dugotrajan mehanizam kliznih sistema.

• Jednostavni su i lako se koriste.


Higijena i održavanje američkih plakara 

Američki plakar se montira direktno uz zid, bez obloga zidova, čime se postiže visok stepen higijenskog održavanja. Uz periodično krečenje zidova unutar plakara nema mjesta brizi o tome šta se događa iza plakara, da li ima vlage ili prašine. Ukoliko ipak želite staviti obloge zidova, tzv. korpuse, oni se mogu uraditi, ali to poskupljuje plakar.

U cijenu plakara ulaze:

• Dimenzije plakara.
• Raspored u unutrašnjosti plakara kao i vrsta materijala od koga se izrađuje.
• Boja univera koja će se koristiti za unutrašnjost plakara.
• Broj vrata kao i vrsta ispuna za vrata.


Gdje kupiti američki plakar ( plakar po mjeri ) 

Nespecijalizovani prodavači plakara po mjeri nude siromašan izbor okova, pretežno čelične profile i imaju dug rok isporuke, od 15 do 20 dana, ponekad i duže. Stoga je vrlo teško doći do idealnog rješenja u prodavnicama različitih komada namještaja. Stručnjaci preporučuju kupovinu američkih palkara samo u specijalizovanim radionicama proizvođača namještaja po mjeri.

Instagram