Dinstani kupus sa mesom


Kupus je lisnato povrće koje koristimo preko cijele godine od slatkog do kiselog. Kod mene na poslu svi stranci znaju za sarmu i zaista je smatraju kao specijalitet i uvijek me pitaju šta ima u njoj kada je tako ukusna. Kada im kažem da su u pitanju samo tri sastojka, uvijek su u čudu i misle da krijem tajni sastojak koji mu daje taj specifičan ukus. Ja sam se za danas odlučila za slatki kupus sa mesom na malo drugačiji način. Željela sam da ga skuham u njihovim sopstvenim sokovima i uspjelo mi je.Sastojci:- 3 glavice crnog luka


- pola glavice kupusa
- 500 gr mesa


- kašikicu crvene paprike u prahu
- so (himalajska), biber, začini


- kašiku sjeckanog sušenog paradajza
- 10 ml ulja od koštica grožđa (ili nekog drugog)

Priprema:

Luk isjeći na sitne kockice, posoliti i dinstati na ulju. Dinstajte na slaboj vatri poklopljeno da sačuvate njegov sok. Kada je luk postao staklast, meso isječeno na kocke ubacite da se i ono dinsta. Sve vrijeme držite pokopljeno. Kada je meso pustilo vodu, ubacite i kupus isječen na kocke. Začinite sa biberom, crnim i bijelim lukom u prahu (ako ih imate) i sjeckanim sušenim paradajzom. Na slaboj vatri dinstajte sve vrijeme poklopljeno. Kada je meso skuhano ubacite papriku u prahu i dobro promješajte.
Ako niste uspjeli da sačuvate njihovu sopstvenu tečnost, vi dolivajte po malo vode dok se sve to kuha.
Meni se jako dopao ukus jer se kupus nije raskuhao. Za mene je ovo bio izvrstan ručak. Ako bi upotrijebili bijelo meso, mogla bi da vam bude i večera.
O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram